Duitsland

Tretjakov-Galerie in Bonn Het meisje zit mijmerend op een steen. Aan haar voeten een stil meer, achter haar een halve cirkel van bomen. Uit het schilderij Aljonoesjka (1881) van W. Wasnezov spreekt een grote intimiteit. Hier wordt een hommage aan het kleine en fijne gebracht: ook de Russische kunst beleefde een Biedermeierperiode. Dat is nu in Bonn te zien, bij de tentoonstelling Russlands Seele. De Tretjakov-Galerie in Moskou leende aan de Kunst- und Ausstellungshalle een deel van haar collectie uit. Er zijn middeleeuwse ikonen en zwaar-symbolistische tekeningen, maar het zwaartepunt ligt bij de realistische schilderkunst uit het eind van de 19de eeuw. Ilja Repin ontbreekt natuurlijk niet: hij was Tretjakovs lievelingsschilder.

T/m 26 aug, Friedrich-Ebert-Allee 4, Bonn. Di en wo 10-21u, do-zo 10-19u. Inl 0049-22891710 en www.kah.bonn.de.

Pianoreuzen aan de RuhrHet zijn geen geringe pianisten die in het Klavierfestival Ruhr zullen spelen. Martha Argerich en Elisabeth Leonskaja, Emanuel Ax en Daniel Barenboim: zij geven acte de prèsence. Maar ook de jonge garde doet mee. Er zijn masterclasses met Irwin Gage, Beethoven-lezingen met Robert Levin, liederavonden en concerten van ‘klinkende machines’. Gemusiceerd wordt zowel in concerthallen als in musea en mijnen. Of aan de romantische oevers van de rivier de Ruhr.

T/m 20 juli in en om Essen. Inl 0049-18 05001812 en www.klavierfestival.de

En Verder Africa Festival, live muziek van Afro-beat t/m samba, 25 t/m 28 mei op de Mainwiesen, München: www.afrikafestival.com; Pfingsfestspiele, met Verdi’s opera Fallstaff en concerten van oa Ivo Pogorelich, van 25 mei t/m 3 juni Festspielhaus, Baden-Baden: www.pfingstfestspiele.de; Ballett-Tage, Coppelia van Léo Délibes, 25 mei t/m 3 juni Grosses Haus, Gera: www.tpthueringen.de