Belgie

Carll Cneut Illustrator Carll Cneut (1969) heeft voor het eerst een overzichtstentoonstelling in zijn vaderland. In het Literair Museum in Hasselt is veel van zijn werk te zien, zoals in de prentenboeken Heksenfee (tekst Brigitte Minne) en O monster, eet mij niet op (tekst Carl Norac). Kenmerkend zijn zijn collageachtige figuren in intense volle kleur en de door de beeldrand afgesneden figuren. Op de expositie wordt Cneut in de traditie geplaatst van Brueghel, Bosch, Van Eyck, Ensor en de Latemse schilder Gustave van de Woestijne. Prachtig zijn ook twee op Hans Memlings Christus met zingende en musicerende engelen geïnspireerde schilderingen.

Carll Cneut: illustrator, Literair Museum, Bampslaan 35, Hasselt, t/m 2 sept wo t/m za en 1ste zo van de maand, 14-17u en op afspraak. Inl 0032 11261787, www.hasselt.be, www.literairmuseum.be, www.carllcneut.com

Tekenen in de Gouden Eeuw De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel exposeren een selectie van 100 tekeningen uit de Nederlandse Gouden Eeuw. De kwetsbare werken komen uit de eigen immense depotcollectie en worden slechts zelden en dan maar voor een korte periode aan het licht blootgesteld. Veel van de geëxposeerde tekeningen – vaak schetsen en studies – zijn geschonken door verzamelaar Jean de Grez (1837-1910). Hij was telg en erfgenaam van drie generaties van verzamelaars uit Breda met een sterke voorkeur voor de 17de eeuw en een goede neus voor de beste werken.

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Regentschapstraat 3, Brussel, t/m 1 juli, di t/m zo 10-17u. Inl 0032 25 083211 & www.fine-arts-museum.be

En verder Feestelijke heropening Museum voor Schone Kunsten Gent, 26 t/m 28 mei, Citadelpark, Gent 0032 92400700, www.mskgent.be; Pianola Rendez-vous, t/m 10 juni, Muziekinstrumentenmuseum, Brussel www.pianola.be