Barclays: snel biedingsbericht ABN

Barclays zal binnen zes weken een biedingsbericht publiceren voor de overname van ABN Amro. Met het besluit wacht de Britse bank de uitspraak van de Hoge Raad over de verkoop van de Amerikaanse bank LaSalle door ABN niet af.

Het biedingsbericht van Barclays zal uiterlijk 4 juli worden gepresenteerd. De Hoge Raad zal proberen voor het zomerreces, dat half juli begint, uitspraak te doen. Pas dan wordt duidelijk of ABN Amro het recht had om de Amerikaanse dochter LaSalle te verkopen zonder toestemming te vragen aan haar aandeelhouders. Het bod van Barclays op ABN Amro gaat alleen door als de verkoop van LaSalle aan de Bank of America gestand wordt gedaan. Eerder oordeelde de ondernemingskamer dat ABN Amro goedkeuring voor de verkoop nodig heeft, ABN Amro ging daarop in cassatie bij de Hoge Raad.

Barclays stelde dat er vooruitgang is geboekt in de gesprekken met de diverse toezichthouders over de overname van de grootste bank van Nederland. De bank zei echter ook dat er „belangrijke kwesties” nog niet zijn opgelost.

Barclays moest gisteren met een verklaring komen omdat de wettelijke periode was verstreken waarbinnen bedrijven met meer informatie over een bod moeten komen. ABN Amro en Barclays maakten de voorgenomen overname 16 april publiek.

Komende zondag wordt wellicht duidelijk of Barclays concurrentie krijgt. Dan loopt eenzelfde periode af voor het consortium van drie banken dat interesse heeft getoond in ABN Amro. De drie (Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis) hebben drie opties: een bod uitbrengen, zich uit de strijd terugtrekken of uitstel vragen.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Fortis gisteren wilde topman M. Lippens niet zeggen wat het consortium gaat doen. Wel zei hij dat de naam ABN Amro niet zal verdwijnen als Fortis de Nederlandse tak van de bank koopt.