Angstig verleden van geurmonsters

Angstig verleden van geurmonsters Rotterdam. De Duitse film Das Leben Der Anderen, over een koppel dat wordt bespioneerd door de Stasi, bevat een opmerkelijk actuele scène. De film toont hoe de geheime dienst van de DDR een man ondervraagt en een geurmonster afneemt. Om burgers te ‘registreren’, werden deze monsters opgeslagen in weckpotten – hier te zien in het Zeitgeschichtliches Forum in Leipzig. De man weet van niets: de doek die zijn geur opvangt, zit in de zitting van zijn stoel. Nagenoeg dezelfde methode heeft de Duitse politie de afgelopen weken toegepast bij een onbekend aantal linkse activisten. Der Spiegel beschrijft hoe een actievoerder in Hamburg enkele metalen buisjes moest vasthouden, waarna de politie deze verzegeld weer meenam. Minister Brigitte Zyprie van Justitie heeft gisteren gezegd „verbijsterd” te zijn. De geurmonsters behoren tot de voorzorgsmaatregelen voor de G8-top, begin juni in Heiligendamm. (NRC) Foto AP Smell samples used by the former East German secret service Stasi, are displayed in an exhibition at the museum "Zeitgeschichtliches Forum" (Forum for Contemporary History) in Leipzig, Germany, Wedesday, May 23, 2007. Germany's top security official on Wednesday defended authorities' decision to use scent tracking to keep tabs on potentially violent protesters at next month's G8 summit, a tactic used by former East German secret police that has drawn criticism from opposition politicians. (AP Photo/Eckehard Schulz) Associated Press