8 jaar cel voor het stelen van colarecept

Op het onthullen van het recept van Coca-Cola staat een flinke straf, zo blijkt. Een voormalige secretaresse van het bedrijf kreeg gisteren acht jaar celstraf voor een poging bedrijfsgeheimen van Coca-Cola te verkopen aan de maker van Pepsi, de grootste concurrent.

De 42-jarige Joya Williams had vertrouwelijke documenten en monsters van nieuwe producten ontvreemd en die doorgespeeld aan twee handlangers. Die stuurden in mei vorig jaar een brief naar Pepsi-eigenaar Pepsico met de vraag of het bedrijf de informatie wilde kopen. Vraagprijs: minstens 1,5 miljoen dollar (1,1 miljoen euro).

Pepsico ging niet op het aanbod in, maar belde de FBI. De opsporingsdienst begon een undercoveronderzoek en identificeerde een van de handlangers van Williams als de schrijver van de brief.

Williams werd ontslagen en in februari schuldig bevonden. Een van de andere samenzweerders kreeg gisteren vijf jaar gevangenisstraf. Beiden moeten ook een schadevergoeding betalen aan Coca-Cola van 40.000 dollar (29.800 euro). De derde handlanger moet zijn straf nog krijgen.

De rechter reageerde streng op de daden van Williams. „Dit is het soort overtreding dat niet kan worden getolereerd in onze samenleving”, zei rechter Owen Forrester, die de zaak zo ernstig vond dat hij een hogere straf oplegde dan de richtlijnen van de Amerikaanse justitie voorschrijven. Hij negeerde de huilbui en de minutenlange spijtbetuiging van Williams. „Het ligt niet in mijn karakter om ongehoorzaam te zijn aan de wet”, zei ze. Tijdens de rechtszaak bleek echter dat zij twee keer eerder veroordeeld was. Ook had zij pas later toegegeven dat zij schuldig was, wat zwaar meewoog bij haar berechting. (AP)