Vion neemt vetsmelter van Smilde Groep over

Vleesbedrijf Vion, de grootste slachterij in Europa, neemt vetsmelterij Gebroeders Smilde over. Hierover hebben Vion en de huidige eigenaar, Koninklijke Smilde Groep, een principeakkoord bereikt. Dat maakten zij gisteren bekend.

De overname stelt Vion in staat om een maximale opbrengst te halen uit bijproducten van de slacht, zegt Dirk Kloosterboer, verantwoordelijk voor de divisie ingrediënten. In vet smelten was slachter Vion nog niet actief.

De overname past in de strategie waarmee Vion, via een reeks overnames van slachterijen als Dumeco en Hendrix, in enkele jaren is uitgegroeid tot een bedrijf met een omzet van 7,4 miljard euro en ruim 15.000 werknemers. Vion is eigendom van Noord-Brabantse boeren verenigd in de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie.

Koninklijke Smilde is een familiebedrijf en haalde vorig jaar een omzet van 285 miljoen. Gebroeders Smilde is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de omzet, aldus directeur Jasper Knoester. De overnamesom is niet bekendgemaakt.