Veel zoogdieren Europa bedreigd

. Tientallen zoogdieren in Europa staan op het punt van uitsterven, zoals de Iberische lynx, de Saiga-antilope en de monniksrob. Dat concludeert de World Conservation Union (IUNC) in een gisteren gepresenteerd rapport. Van de 231 zoogdieren in Europa staan er 35 op de lijst van bedreigde diersoorten. Twee zoogdieren verdwenen eerder al volledig in het wild, de Sardinische pika (een knaagdier) en de aurochs (een runderachtige). De grijze walvis verdween in Europa, maar leeft nog in de Grote Oceaan. De IUNC vreest dat de Saiga-antilope, de monniksrob en de Iberische lynx snel zullen volgen. De organisatie schrijft de situatie hoofdzakelijk toe aan menselijk handelen, zoals ontbossing. Aan het rapport werkten 140 wetenschappers gedurende vijftien maanden. (AP)