UBS verkleint belang in ABN

De Zwitserse zakenbank UBS, die ABN Amro adviseert, heeft eerder deze maand ruim 12 miljoen aandelen ABN Amro verkocht. Met de verkoop is een bedrag van ruim 400 miljoen euro gemoeid. De adviseur van ABN Amro deed dat nog geen week nadat hij een belang van 5 procent in de bank had gemeld.

Dat blijkt uit meldingen die vanochtend bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gedaan zijn. Door de verkoop krimpt het belang van 5,3 naar 4,8 procent en is UBS niet meer de grootste aandeelhouder van ABN Amro wat betreft stemrecht. Op 4 mei verraste de adviseur van ABN Amro de financiële markten met het bericht dat hij vanuit het niets ING was gepasseerd als grootste aandeelhouder van ABN Amro.

UBS kon vanochtend geen commentaar geven op de reden van de aandelentransacties. De meeste aandelen van ABN Amro zijn rechtstreeks in bezit van de zakenbank. Slechts een fractie van de gemelde belangen is voor rekening van beleggers die hun vermogen door UBS laten beheren.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) verzet zich tegen het besluit van ABN Amro om op een uitspraak van de Hoge Raad te wachten voordat de bank een aandeelhoudersvergadering belegt over de verkoop van de gehele bank en/of de verkoop van haar Amerikaanse dochter LaSalle. De VEB probeert 10 procent van de aandeelhouders te mobiliseren zodat de vereniging een vergadering zou kunnen uitschrijven. Hiertoe waren vertegenwoordigers van de VEB eerder deze week in Londen.

Gistermiddag kwam minister Bos van Financiën terug op zijn aankondiging een aparte marktmeester voor biedingsprocessen te overwegen. Bos zei gisteren dat toezichthouder AFM als marktmeester kan worden beschouwd. Bovendien wordt de rol van de AFM aangescherpt door een nieuwe overnamewet die gisteren door de Eerste Kamer is aangenomen. „Het lijkt mij zinvol de gedachtewisseling over een eventuele verdere behoefte aan een marktmeester voort te zetten nadat de overnamewet in werking is getreden en de nieuwe rol van de AFM in de praktijk gestalte heeft gekregen”, schrijft Bos.