Toneelgroep Gent van Johan Simons zit in een financiële crisis

Amsterdam. NTGent, de Vlaamse toneelgroep van de Nederlandse regisseur Johan Simons, heeft veel grotere geldproblemen dan aanvankelijk werd gedacht. Sinds Simons in 2005 aantrad, is de schuld opgelopen tot 2,7 miljoen euro. Hoe groot de schuld werkelijk is, moet vandaag blijken uit de presentatie van de jaarrekening door de directie aan de raad van beheer. De stad Gent, de provincie en het gewest, die de groep subsidiëren met 4,4 miljoen euro per jaar, willen dat Simons de schuld in drie jaar wegwerkt. Er zouden ongeveer 9 van de 106 arbeidsplaatsen verdwijnen, de groep wil minder nieuwe voorstellingen maken, en meer succesrijke oude voorstellingen hernemen. NTGent had al een half miljoen euro schuld bij het aantreden van Simons in de zomer van 2005. De begin mei afgetreden vicevoorzitter van het bestuur Walter de Meyere kritiseerde in een persbericht ”de financiële en artistieke megalomanie” van Simons. Als voorbeeld noemde hij diens lease- Mercedes en de telefoonrekening van 80.000 euro per jaar.