Tichelaar: interview over Bos was dom

PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar vindt zijn uitspraken over partijleider Wouter Bos in maandblad Opzij „een beetje dom”. Dat heeft hij gisteren gezegd nadat binnen de PvdA ophef was ontstaan over het interview.

Tichelaar zegt in Opzij niet gerust te zijn over geluiden binnen de PvdA dat het partijcongres Bos dit najaar mogelijk wegstuurt. „Eerlijk gezegd nogal somber. Dat geldt voor de hele situatie in de PvdA van dit moment.” Volgens Tichelaar zou wegsturen geen oplossing zijn. Dat is „zogenaamd schoon schip maken door één persoon weg te sturen”.

Tichelaar zegt nu dat hij de uitspraken weken geleden deed, toen de partij er een stuk slechter voor stond dan nu. Vorige maand trad het partijbestuur af, inclusief voorzitter Michiel van Hulten, na een interne crisis. Het wetenschappelijk bureau van de PvdA publiceerde in maart ook een harde analyse van de verloren verkiezingen. Op dit moment werkt een commissie onder leiding van de Tilburgse burgemeester Ruud Vreeman aan een rapport over de PvdA. Tichelaar zei niet te hopen dat het partijcongres, dat dit najaar bijeen komt, Bos naar aanleiding hiervan weg zal sturen.

Tichelaar had in het interview ook kritiek op Bos. Zo vond hij de manier waarop Bos als minister van Financiën omging met de topinkomens „een ernstige inschattingsfout en een gebrek aan politieke intuïtie”. Ook zou hij nooit – zoals Bos deed voor de documentaire De Wouter tapes – camera’s tijdens de verkiezingscampagne hebben toegelaten.

In de fractie ontstond gisteren irritatie over de opmerkingen van Tichelaar. Verschillende fractieleden spraken Tichelaar er op aan. Die zei gisteren dat het niet zijn bedoeling was een discussie over het leiderschap aan te wakkeren. Bovendien is de situatie van de PvdA weer verbeterd. Zo is er een interim-bestuur aangetreden dat orde op zaken moet stellen.

Tichelaar zal voortaan beter in de gaten houden wanneer interviews gepubliceerd worden, zei hij gisteren.