Televisie Film van de dag

Schindler’s List. Sobere en gewetensvolle verfilming door Steven Spielberg van Thomas Keneally’s boek over de Sudeten-Duitser en zakenman Oskar Schindler (Liam Neeson), door wiens tussenkomst meer dan elfhonderd joden van de gaskamers in Auschwitz werden gered. De aanvankelijke opportunist en bon vivant Schindler wordt met verve geportretteerd als man die denkt een slaatje te kunnen slaan uit de oorlog. Drie uur en vijf minuten later is Oskar Schindler een mensenredder geworden. „I didn’t do enough”, zegt hij op klaaglijke toon. De film wordt vanaf het begin gekenmerkt door een griezelig soort vaart die past bij de niet te stuiten gebeurtenissen en de ijzeren systematiek van de jodenvervolging. Schindler tegen de sadistische kampcommandant: „De ware macht is om het volste recht te hebben iemand neer te schieten en het dan niet te doen”.(Steven Spielberg, 1993, VS), België 2, 21.05-0.15u.

André Waardenburg