Straks geven ze Holleeder-types zoethout

In reactie op agenten die in Zuid-Holland preventief hangjongeren fotograferen voor een databank, heeft het Zwolse kunstenaarsduo Holsappel en Alkema de site politiefoto.nl geopend. Bezoekers van de site kunnen hierop zelfgemaakte foto’s van agenten zetten. Volgens Willem Alkema werkt de politiedatabank averechts.

Wat wilt u met deze site?

„Het is een practical joke, bedoeld om te prikkelen. Het lukraak fotograferen van hangjongeren is een inbreuk op de privacy. Natuurlijk zitten er ettertjes tussen, onfrisse types. Maar zo’n groepsgewijze controle werkt stigmatiserend. Uiteindelijk bereikt de politie een averechts effect, gaan jongeren zich misdragen. De politie kan zich beter richten op de ouders van de hangjongeren. Daar zit de bron van het kwaad.”

De leukste foto beloont u wekelijks met een chocoladereep. Waarom?

„Dat is een knipoog naar de politie in Schiedam, die bij dancings ’s nachts chocola uitdeelt omdat dat stappers rustig zou houden. Het moet niet gekker worden. Straks geven ze types als Willem Holleeder nog zoethout.”

De Raad van Hoofdcommissarissen noemt uw site ‘overbodig’.

„Prachtig, heel mooi.”

U probeert over de rug van hangjongeren bekendheid te verwerven.

„Precies. Ook zijn we al uitgescholden voor luie subsidietrekkers. Allemaal bullshit – we willen een statement maken. En het werkt. In de uren dat onze site in de lucht was, zijn er honderden foto’s ingestuurd.”

Waarom is uw website nu uit de lucht?

„Eerst dachten we dat de politie de stekker eruit had getrokken. Het zat anders: we kregen zo achterlijk veel hits, dat onze site is lamgegaan. Dat komt ervan als je met een provider in zee gaat die Budgethosting heet.”