Sportbolwerk in Freiburg schorst twee wielerartsen

Twee artsen van de universiteitskliniek in Freiburg zouden epo hebben ingespoten bij wielrenners van Telekom. Freiburg geldt als bolwerk van de Duitse sport.

Het universitair ziekenhuis van Freiburg, in Duitsland vooraanstaand op sportmedisch gebied, heeft gisteren de artsen Andreas Schmid en Lothar Heinrich geschorst. Zij worden beschuldigd van het systematisch toedienen van de verboden middelen epo en groeihormoon aan wielrenners van de Telekomploeg in de jaren negentig.

Ex-renner Bert Dietz, die in de periode 1994-1998 voor Telekom reed, verklaarde maandag voor de ARD-televisie dat Schmid en Heinrich zelf de dopingmiddelen bij hem inspoten. Gisteren werd zijn verhaal bevestigd door zijn toenmalig ploeggenoot Christian Henn, sinds 2001 ploegleider bij de ProTourploeg Gerolsteiner.

Henn (43) won in 1988 olympisch brons op de weg. Net als Dietz gaf hij toe in 1995 met epogebruik te zijn begonnen. Beiden wonnen dat jaar een rit in de Vuelta. Henn beëindigde zijn carrière in 1999, na een dopingaffaire.

Toenmalig manager Walter Godefroot, nu adviseur van Astana, ontkende voor de Belgische televisie dat er destijds bij Telekom sprake was van systematisch dopinggebruik. „Ik weet niet of de artsen epo hebben verstrekt aan de renners.”

De biecht van Dietz en Henn volgt op een boek van de Belgische verzorger Jef d’Hont, die van 1992 tot en met 1996 werkte bij Telekom, het huidige T-Mobile. Daarin verklaarde D’Hont onder meer dat hij in 1995 epo en groeihormoon ophaalde bij de universiteitskliniek in Freiburg, waaraan de teamartsen Schmid en Heinrich verbonden zijn.

T-Mobile zette beide artsen direct op non-actief na het verschijnen van het boek van D’Hont. Na de verklaringen van de renners Dietz en Henn nam ook de universiteitskliniek in Freiburg deze maatregel. Hoewel nog altijd wordt uitgegaan van hun onschuld, „ontbreekt de basis voor een vertrouwensvolle samenwerking”, heet het in een persverklaring in de Süddeutsche Zeitung.

De universiteit van Freiburg geldt als bolwerk van de Duitse sport, zoals Leipzig dat ooit was in de DDR. „Ze lopen al heel lang voorop in het onderzoek naar de sportmedische kant”, zegt de Nederlandse schaatscoach Ab Krook, die van 1980 tot 1988 in Duitsland werkte. „In Duitsland zijn de olympische sporten verdeeld over een aantal universiteiten.”

Olympisch steunpunt Freiburg is gespecialiseerd in duursporten als hardlopen en wielrennen. Volgens D’Hont had sponsor Telekom, destijds een staatsbedrijf, contractueel afgedwongen dat de wielerploeg exclusief met Duitse artsen zou werken. Oberartz Schmid was vanaf het begin bij de ploeg betrokken, Heinrich later.

Krook verbaast zich over de commotie in Duitsland. „Toen ik er als bondscoach werkte, was er ook weleens wat aan de hand, met anabolica vooral. Nu hebben twee artsen misschien iets gedaan wat niet mag. Maar het gaat te ver om alles ter discussie te stellen wat Freiburg voor de sport betekent.