Soulzangeres Rose (zingt met Solomon Burke)

Afgelopen weekend zong zangeres Rose (Rotterdam, 1975) op The Hague Jazz een nummer met soulzanger Solomon Burke. Op haar nieuwe cd Livin’ It versmelt oude soul met moderne pop en r&b-invloeden. Ze werkte ervoor samen met souldiva Sandra St. Victor van The Family Stand. De Haagse debuteerde vijf jaar geleden met haar album Trust. Naast solozangeres is Rose ook vocalist bij het collectief Kraak & Smaak.

Eerste plaat/cd die je zelf kocht?

„Purple Rain van Prince. Ik had hem live bij Top Pop gezien en ik kon er die nacht niet van slapen. Ik was negen of tien jaar oud en misschien wel voor het eerst in m’n leven verliefd geworden.”

Favoriete plaat?

„Dat wisselt nog al, maar op het moment heb ik jazzpianist Keith Jarrett helemaal opnieuw ontdekt. Zijn plaat The Köln Concert uit 1975 is nu mijn favoriet.”

Mooiste jazzstandard?

„Billie Holidays Don’t Explain. Die melodie, de tekst en haar blues erin zijn onovertroffen.”

Beste dansplaat?

„Van funk van George Clintons Parliament tot hiphop van Dr. Dre. Daarnaast vind ik salsamuziek heel sexy om op te dansen.”

Welke muziek verzamel je?

„Alles van klassiek tot rock, funk, soul, jazz en wereldmuziek in alle talen. Som koop ik een cd en heb ik vlinders in m’n buik omdat ik weer iets nieuws ga horen.”

Bijzonderste optreden?

„Soms heb je van die optredens waar alles aan klopt met de band. Je krijgt het gevoel dat je met de muziek buiten jezelf gaat. Als dát ook nog aankomt bij je publiek, is het heerlijk. Als zangeres doe je niet meer of minder dan communiceren. Dan is het fijn als je begrepen wordt.”

Wat zou je niet van jou verwachten?

„Dat ik heel verlegen kan zijn en dat meestal goed kan verbergen.”

De tweede cd van Rose, Livin’ It, is verschenen bij Red Ink. Meer informatie op www.rose.nu