Oud-KGB’er vervolgd om dood Litvinenko

Groot-Brittannië wil een oud-agent van de KGB, de geheime dienst van de voormalige Sovjet-Unie, vervolgen wegens moord op Aleksandr Litvinenko, de kritische journalist (en oud-KGB-agent) die eind vorig jaar in Londen overleed aan de gevolgen van een vergiftiging met het radioactieve polonium 210.

Moskou zal worden verzocht om uitlevering van Andrej Loegovoj. Dat heeft de Britse openbaar aanklager gisteren bekendgemaakt. Het verzoek volgt op een onderzoek door Scotland Yard in Londen en Moskou.

De verdachte ex-agent, die nu een beveiligingsbedrijf leidt, kwam al snel in beeld als betrokkene. Samen met een ‘zakenpartner’, ook een ex-KGB’er, dronk Loegovoj in een Londens hotel thee met Litvinenko op de dag dat deze ziek werd.

Een woordvoerder van de Britse premier Blair zei „volledige medewerking” te verwachten van Moskou. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat het daadwerkelijk tot een proces op Britse bodem zal komen. Rusland heeft eerder al laten weten geen Russische staatsburgers te zullen uitleveren in verband met de zaak-Litvinenko. Bovendien hebben Rusland en Groot-Brittannië geen onderling uitleveringsverdrag.

De dood van Aleksandr Litvinenko, in november vorig jaar, baarde internationaal groot opzien. De ex-spion bleek te zijn vergiftigd met het polonium, wat leidde tot een reeks radioactieve besmettingen in Londen en daarbuiten. Litvinenko zelf gaf op zijn sterfbed president Poetin de schuld, en ook andere critici van de Russische president beschuldigden het Kremlin, dat uitgeweken Russen met geweld het zwijgen op zou willen leggen. Moskou heeft de aantijgingen steeds ontkend.

Waarnemers gaan ervan uit dat het verzoek een verdere bekoeling zal veroorzaken in de Brits-Russische betrekkingen, die toch al hebben geleden door de zaak. Op de achtergrond speelt de onvrede van het Kremlin over de Britse gastvrijheid jegens Russische dissidenten. Zo verzocht Moskou al vaker om stappen tegen Boris Berezovski, de naar Groot-Brittannië uitgeweken zakenman en Poetin-criticus. (AP, BBC)