Orkanen in VS door bliksem in Ethiopië

Rotterdam. Zomerse onweersbuien boven Ethiopië leiden tot orkanen voor de westkust van Midden- en Noord-Amerika. Het verband tussen deze atmosferische verschijnselen bleek overduidelijk in 2005 en 2006.

Colin Price van de Universiteit van Tel Aviv en zijn collega`s schrijven in Geophysical Research Letters dat er in 2005 en 2006 een sterke correlatie was tussen orkanenvorming boven de Atlantische Oceaan en de intensiteit van bliksems boven Oost-Afrika. Het aantal orkanen in die jaren was erg verschillend: 2005 was heel actief met 28 orkanen, waarvan Katrina de bekendste is. Het jaar 2006 was juist erg rustig met maar tien orkanen. Opmerkelijk genoeg werden er in 2006 ook 23 procent minder bliksems geregistreerd in Oost-Afrika en waren er minder zware onweersbuien. Het bijhouden van bliksemactiviteit in Oost-Afrika biedt volgens de onderzoekers extra gereedschap om de kans op orkanen te bepalen.