Oranje mijdt Marokko vijf jaar ‘Dit wordt een puinhoop’, zei een agent

Nederland speelt de komende vijf jaar geen vriendschappelijke wedstrijden meer tegen Marokko. Dat heeft Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de voetbalbond KNVB, vandaag gezegd naar aanleiding van het wangedrag van jonge Marokkaanse supporters bij Jong Oranje-Jong Marokko (0-2), gisteravond in het stadion van Willem II in Tilburg.

Na afloop van het oefenduel voor het EK van volgende maand bestormden honderden Marokkaanse fans het veld, gooiden met stoeltjes en hoekvlaggen en sloopten ook andere onderdelen van het stadion, zoals doelen en reclameborden. De KNVB zal de schade, waarvan de omvang vanmiddag nog niet bekend was, aan Willem II vergoeden.

De burgemeester van Tilburg, Ruud Vreeman, zat op de tribune en merkte dat de sfeer vanaf het begin van de wedstrijd niet goed was. Toen het Wilhelmus weerklonk, zorgden talloze jonge Marokkanen voor een fluitconcert, vertelt hij. En telkens als Ismaïl Aissati, die bij Oranje meespeelde, aan de bal was werd hij met hoon overladen. Vreeman proefde gisteravond „iets van wrok jegens Nederland” en „verbitterdheid” onder de jeugdige Marokkanen.

Maar toen de speaker de Marokkanen in het Marokkaans opriep zich te gedragen – „jullie maken jullie land te schande” – klonk een stevig applaus, vertelt de burgemeester. „De Marokkanen waren in twee kampen verdeeld. Een deel van hen schaamde zich voor het andere deel, voor de losgeslagen bende die geen gezag erkent.”

Bij het duel waren bijna 10.000 bezoekers aanwezig. Marokkanen waren royaal in de meerderheid, zag Vreeman. In de eerste helft gingen vier van hen de grasmat op, en verstoorden de orde. Stewards, van wie enkelen door flessen gewond raakten, voerden hen af. De omroeper waarschuwde dat bij een herhaling de ontmoeting zou worden gestaakt. Jong Oranje-Jong Marokko was een risicowedstrijd, zegt een woordvoerder van de politie. „Vooraf was daarom een gedegen risicoanalyse gemaakt omdat zich bij eerdere wedstrijden met Jong Marokko problemen voordeden”, verduidelijkt ze.

Vervolg RELLEN: pagina 2

‘Dit wordt een puinhoop’, zei een agent

rellen

Vervolg van pagina 1

De politie bracht zeventig mensen op de been. Later toen de sfeer in het stadion „grimmig” werd, kwamen daar veertig agenten bij. De ballenjongens werden weggehaald, omdat hun veiligheid niet langer was gegarandeerd. De verantwoordelijkheid voor de orde binnen het sportpark ligt bij de organisatie, in dit geval de KNVB. De professionele stewards traden dan ook op, toen de relschoppers na het laatste fluitsignaal het veld op gingen.

Trainer Foppe de Haan van Jong Oranje zei vanmiddag dat hij en zijn spelers zich niet bedreigd hebben gevoeld. „We hadden een zeer geroutineerde agent in onze buurt, die ons na het laatste fluitsignaal razendsnel naar de kleedkamers begeleidde. Overigens, die man voorspelde voor de aanvang al dat het mis zou gaan. ‘Dit wordt een puinhoop’, vertelde hij letterlijk.”

De politiewoordvoerder zegt dat een aantal agenten tijdens de ontmoeting het stadion was binnengegaan. „Niet herkenbaar, want dan gooi je olie op het vuur.” Bij het begin van de rellen besloot de politie buiten het stadion op te treden. „Daar kon het óók uit de hand lopen.” De politie begeleidde de bussen waarmee de Marokkaanse fans richting station werden afgevoerd. En ze pakte Marokkanen aan die elders in de stad rellen schopten.

„Ze beschadigden auto’s, ze spitten tuinen om, en gooiden met stenen naar omstanders en onze agenten”, aldus de politiewoordvoerder. „Later brachten ze vernielingen aan in een tankstation in Gilze-Rijen, waar ze ook diefstallen pleegden.” In totaal arresteerde de politie 26 mensen.

De Partij voor de Vrijheid (PVV) vindt dat er de komende jaren geen Marokkaanse toeschouwers meer in voetbalstadions mogen zijn als daar wedstrijden tegen Marokkaanse ploegen worden gespeeld. Het stadionverbod moet vijf jaar duren, zo heeft de PVV laten weten. De fractie van de PVV heeft de ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) inmiddels schriftelijk opheldering gevraagd over de rellen in Tilburg. De PVV wil onder meer weten hoe het kan dat na eerdere ongeregeldheden in Utrecht, Arnhem, Kerkrade en Amsterdam met Marokkaanse supporters de politie kennelijk niet voldoende aanwezig was om de rellen in Tilburg in goede banen te leiden.