Onderzoek Strafhof naar seksueel geweld in West-Afrika

Rotterdam. De aanklager van het Internationale Strafhof (ICC) begint een onderzoek naar met name seksueel geweld in de Centraal Afrikaanse Republiek. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt. Het ICC in Den Haag is in juli 2002 opgericht om de ernstigste en meest grootschalige mensenrechtenschendingen aan te pakken als landen dat zelf niet kunnen of willen. Het verzoek om het onderzoek naar de strijd tussen de rebellen en het leger (2002-2003) komt van de regering van de Centraal Afrikaanse Republiek, die in maart 2003 met een staatsgreep aan de macht kwam. Volgens de aanklager werden op het hoogtepunt van de strijd burgers vermoord en verkracht, en huizen en winkels geplunderd. Een argument om het onderzoek te openen is dat het geweld doorgaat. Geregeld zijn er berichten over geweld in de grensgebieden met Tsjaad en de West-Soedanese regio Darfur. ”Om toekomstig geweld te voorkomen, moeten we laten zien dat deze misdaden niet ongestraft begaan kunnen worden”, aldus de aanklager.