Nederland zegt nee tegen voorstel krediet

BRUSSEL. Nederland is ongelukkig met een Europees besluit dat grensoverschrijdend lenen in de EU zou moeten vergemakkelijken. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) heeft daarom, samen met Griekenland, tegen het besluit gestemd. Het gaat om de richtlijn voor consumentenkredieten. Daarin is onder andere vast gelegd welke informatie banken aan klanten moeten geven bij het afsluiten van een lening. Volgens Van der Hoeven voegen de nieuwe Europese regels niets toe aan Nederlandse regels die er al zijn. ”Dit betekent geen baten, alleen maar kosten”, zei ze. In de richtlijn staat ook dat banken een maximale boete mogen berekenen van 1 procent van het geleende bedrag bij vervroegde aflossing. Dat is te weinig, vindt Van der Hoeven. ”Vervroegd aflossen kost banken geld. Die kosten zullen worden doorberekend aan alle consumenten.” Van der Hoeven zei dat Nederland wel loyaal zal meewerken aan uitvoering van de richtlijn.