Na de Gama’a zweert ook de Egyptische Jihad geweld af

Egypte heeft ongeveer 135 moslimextremisten na tien jaar gevangenschap vrijgelaten nadat ze geweld tegen de Egyptische staat hadden afgezworen. Dat hebben politiefunctionarissen in Kairo deze week bekendgemaakt. Het gaat om aanhangers van Al-Jihad, dat vroeger werd geleid door de huidige nummer 2 van Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri.

Al-Jihad (Arabisch voor heilige oorlog) en Al-Gama’a al-Islamiyya (islamitische groep) waren in de jaren tachtig en negentig verantwoordelijk voor een zeer gewelddadige campagne tegen het Egyptische regime waarbij onder andere buitenlandse toeristen mikpunt waren. Beide werden beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op president Anwar al-Sadat in 1981. Zawahiri werd gevangen gezet in verband met de moord op Sadat, maar in 1984 vrijgelaten. Hij vertrok naar Afghanistan, kwam daar in contact met Osama bin Laden en hielp de Saoediër eind jaren tachtig Al-Qaeda op te zetten.

De Egyptische autoriteiten voerden een genadeloze campagne tegen de extremisten, die hun geweld zeiden te plegen om een islamitisch bewind aan de macht te krijgen. Al-Gama’a was de eerste die bezweek. In 1997 stelden zijn leiders een eenzijdig bestand voor dat in 1999 van kracht werd. De meeste van zijn leiders en honderden leden zijn sindsdien vrijgelaten.

Al-Jihad weigerde lange tijd zijn radicale ideologie te heroverwegen. Maar een paar maanden geleden concludeerde een topideoloog van Al-Jihad, Sayed Imam Abdul-Aziz al-Sherif, dat de groep alle geweld onvoorwaardelijk moest afzweren. Sherif ging in 1986 naar Afghanistan, belandde later in Jemen, waar hij in 2001 werd opgepakt. In 2004 werd hij aan Egypte uitgeleverd. Hij zit nu een levenslange gevangenisstraf uit en wordt (voorlopig) niet vrijgelaten.

In het kader van de strijd tegen het moslimextremisme heeft Egypte de afgelopen jaren duizenden mensen opgepakt – nog afgezien van de aanhangers van de niet-gewelddadige Moslimbroederschap van wie er met name het laatste jaar veel zijn gevangen gezet. Hoeveel extremisten nu nog vastzitten is niet bekend. (AP)