Ludieke wraak: politie zélf op de kiek gezet

Een motoragent die staat te plassen in een bosje, ME’ers bij een dranghek, of een ‘tiepmiep’ op het politiebureau: ze zijn allemaal op de kiek gezet door bezoekers van de site www.politiefoto.nl, een ludieke actie van kunstenaarsduo Wim Holsappel en Willem Alkema.

De site is bedoeld als reactie op het nieuws dat de politie in Zuid-Holland Zuid hangjongeren fotografeert. De makers roepen op om zelfgemaakte foto’s van politieagenten te uploaden. „Waarom?”, vraagt de site, en het eigen antwoord luidt: „Omdat we het raar vinden dat de politie ook zomaar foto’s mag maken van ons.” Sinds de lancering afgelopen maandag zijn zo’n 120 agentenkiekjes binnengekomen. De meeste inzenders lijken niet per se uit te zijn op het ontmaskeren van agenten: ook poserende politie, duim opstekende verkeersagenten en van veraf genomen foto’s van rellen hebben hun weg gevonden naar de website. De makers adviseren om foto’s te uploaden waarvoor toestemming aan de gefotografeerde is gevraagd, „of anders een telelens te gebruiken”. Het is volgens de site onzeker of het College Bescherming Persoonsgegevens vindt dat inbreuk wordt gemaakt op privacy.

Bekijk alle foto’s op www.politiefoto.nl