Lastig typen op de gsm

Gsm’s met een volledig toetsenbord zijn een must voor mail-verslaafden.

nrc.next test de gsm’s uit: „Moet zo’n messenger-telefoon per se zo groot zijn?”

A worker stands on a ladder in front of an advertisement for a Blackberry mobile device at the Blackberry stand of the CeBIT computer, digital IT and telecommunications fair 14 March 2007 at the fair grounds in Hanover, central Germany. AFP PHOTO JOHN MACDOUGALL AFP

. In den beginne was er de Blackberry; de wandelende inbox om overal te mailen waar een mobiel netwerk is. De Blackberry is nog steeds geliefd om het volledige toetsenbord, de handige scrollknop en push e-mail: nieuwe berichten worden meteen doorgestuurd. Het blijft echter een relatief log apparaat.

Andere gsm-fabrikanten bouwden kleinere messengers met een qwerty-toetsenbord: een keyboard dat net als het toetsenbord van een pc is ingedeeld met de letters q, w, e, r, t en y naast elkaar. Dat typt, zelfs met ongetrainde duimen, een stuk sneller dan een gsm met alfanumerieke toetsen.

Het Koreaanse bedrijf HTC maakt smartphones met een toetsenbord dat over de breedte achter de telefoon tevoorschijn komt. Om een bericht te typen, moet je het toestel dus kantelen. De HTC Tytn (spreek uit: Titan, 679 euro) en de HTC P4350 (479 euro) lijken erg veel op elkaar, zij het dat de 4.350 lichter is en geen scrollknop heeft. De HTC-toetsenborden zijn de prettigste uit de test: de letters staan ver genoeg uit elkaar om zelfs met worstenvingertjes of hamerduimen snel een mail of sms’je te typen.

Beide HTC’s werken met een basisversie van Windows Mobile 5. Zowel de mailclient als de webbrowser van dat besturingssysteem zijn niet het meest geavanceerd in de markt, maar Office-documenten bekijken en synchroniseren met Outlook is goed geregeld. Bij Samsungs SGH i600 is er aan Windows Mobile een gebruiksvriendelijker interface toegevoegd die snel toegang geeft tot nieuwe berichten. De SGH i600 (405 euro) is mooi, dun en licht in vergelijking met veel concurrenten.

Op het keyboard zitten de cijfers onhandig tussen de letters verstopt. Samsung vertrouwt er blijkbaar op dat de meeste telefoontjes uit het contactboek gekozen worden.

Nokia heeft ook een Blackberry-achtige gsm in de vorm van de E61 (355 euro). Het toetsenbord van dit model is goed ingedeeld, met duidelijk van elkaar te onderscheiden letters en cijfers. Het toestel heeft een betere webbrowser dan de concurrenten. Ook handig van de E61 is de knop die je in één keer naar de mailberichten leidt. Hoewel dunner, is de E61 toch net zo groot als de veelgebruikte Blackberry 8700: je binnenzak in gaat nog, maar eruit?

De Palm Treo 750 is weliswaar smaller dan de Nokia, maar mag zich met 154 gram redelijk topzwaar noemen. De afgeronde vorm ligt wel prettig in de hand. De Treo 750 (569 euro) is de enige messenger-telefoon uit de test die geen gebruikmaakt van het wifi-netwerk en dus aangewezen is op een mobiele dataverbinding via umts of hsdpa. Jarenlang had Palm zijn eigen besturingssysteem voor pda’s maar de Treo 750 is de eerste Palm die draait op Windows Mobile 5. Dat werkt prima, maar het toetsenbord van de Treo is te smal en te priegelig om prettig op te kunnen werken. Je duimen glijden snel van de bolle knoppen af.

En waar blijft Sony Ericsson? Hun P990i smartphone (circa 450 euro) met qwerty-toetsenbord kwam voor deze test niet in aanmerking, vond de fabrikant. Misschien maakt zijn opvolger een betere kans: de Sony Ericsson P1i is een lichte gsm met qwerty-toetsenbord (124 gram) die vanaf dit najaar te koop zal zijn.

Blackberryfabrikant RIM heeft zelf ook een kleinere Blackberry op de markt gebracht: de Pearl 8100 (390 euro). Dit toestel heeft de omvang van een gewone gsm, waarbij de Blackberryscrollknop is vervangen door een soort muisballetje. Er is flink op de ruimte bezuinigd door het toetsenbord in tweeën te delen: op elke knop staan twee letters, die je kunt intoetsen door naar links en rechts te bewegen. Door slimme software en een ingebouwd woordenboek worden woorden herkend, maar het blijft gepruts en gepriegel als je met volwassen vingers probeert te mikken. Dit toestel mag dan lekker licht zijn (89 gram), als mobiele mailer word je er zwaar gestoord van.

Kijk voor actuele prijzen van de telefoons op www.pdashop.nlMeer testresultaten en specificaties op nrc.nl/hebben