Landis in hoorzitting op karakter aangevallen

De Amerikaanse wielrenner Floyd Landis is gisteren op de voorlaatste dag van zijn arbitragezaak vooral op zijn karakter aangevallen. De winnaar van de Tour de France moest zich verantwoorden voor het feit dat hij pas in een laat stadium zijn manager had ontslagen. Die trachtte vorige week donderdag oud-coureur Greg LeMond te chanteren toen hij tegen Landis kwam getuigen.

„Bent u het eens met, wat mijn moeder altijd zei, dat het karakter van een mens meer getoond wordt door daden dan door woorden”, vroeg Matthew Barnett, die als advocaat het Amerikaanse antidopingbureau USADA vertegenwoordigt. Bij het USADA is Landis in hoger beroep gegaan om te voorkomen dat hij voor twee jaar wordt geschorst en zijn Tourzege van 2006 kwijtraakt. In de vorige Tour werd Landis positief getest op het gebruik van testosteron.

Volgens de renner klonk de stelling van Barnett „als een goede zegswijze”. Hij gaf toe dat het beter was geweest manager Will Geoghegan direct te ontslaan, nadat hij op woensdag – in het bijzijn van Landis – LeMond telefonisch had bedreigd. De manager, die inmiddels wordt behandeld voor zijn alcoholverslaving, kon gewoon nog op donderdag aanschuiven bij de hoorzitting. „Ik wilde er eerst met iemand over praten”, zei Landis gisteren. De coureur had vorig jaar van LeMond gehoord dat hij als kind seksueel misbruikt was: dat vertelde hij door aan zijn manager die vervolgens de drievoudige Tourwinnaar met dat verhaal chanteerde. LeMond maakte zijn persoonlijke geschiedenis vervolgens zelf openbaar. Eind vorig jaar had Landis al tegen LeMond gezegd met het verhaal naar buiten te zullen komen als hij Landis in een kwaad daglicht bleef stellen. Volgens LeMond hebben de laatste Tourwinnaars bijna zonder uitzondering doping gebruikt.

Simon Davis, expert op het gebied van dopingtesten, hekelde de gang van zaken in het Franse dopinglab waar de urine van Landis in april werd onderzocht. Dat ging destijds om een tweede test die aantoonde dat de renner niet-natuurlijke testosteron tot zich had genomen. Volgens Davis begrepen de Franse laboranten niets van de machine die voor de testen werd gebruikt. De uitkomsten noemde hij volstrekt onbetrouwbaar.

Vandaag wordt de hoorzitting afgesloten met de pleidooien van de advocaten die namens Landis en USADA optreden. Vervolgens moeten de drie leden van het arbitragehof beslissen of Landis schuldig is en of hij zijn Tourzege verliest. Niet eerder werd in de 104-jarige geschiedenis van de Ronde van Frankrijk een renner de eindzege ontnomen.