Koerden verdacht van bom Ankara

Een bomaanslag bij een winkelcentrum in de Turkse hoofdstad Ankara heeft gisteren zes mensen het leven gekost. Het was de zwaarste aanslag in zeker tien jaar in of bij de hoofdstad.

In eerste instantie gaan de verdenkingen uit naar Koerdische extremisten. De verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) van Abdullah Öcalan zegde enkele dagen geleden een eenzijdig staakt-het-vuren op. De Turkse regering buigt zich nu over nieuwe veiligheidsmaatregelen.

De aanslag komt op een moment waarop de spanningen in Turkije al groot zijn door een machtsstrijd tussen secularisten en de in de islam gewortelde, regerende AK-partij van premier Erdogan. In juli worden bovendien parlementsverkiezingen gehouden, waarvan Koerdische partijen door maatregelen van de regeringspartij vrezen te worden uitgesloten.

Volgens premier Erdogan werden bij de aanslag vier Turken en een Pakistaan gedood. Een zesde slachtoffer stierf later in een ziekenhuis, aldus het officiële persbureau Anadolu. Ongeveer 100 mensen werden gewond. Acht van hen zouden er slecht aan toe zijn. Onder de gewonden zijn verscheidene Pakistanen, die volgens Anadolu in Ankara waren voor een internationale wapenbeurs.

Volgens de gouverneur van Ankara, Kemal Omal, ging het om een zelfmoordaanslag. De dader zou een bekende van de politie zijn die tot de PKK behoort. De Turkse tv-zender NTV meldde dat op de plek van de aanslag sporen zijn gevonden van het explosief A-4 dat gewoonlijk wordt gebruikt door PKK-rebellen.

De Turkse chef-staf, generaal Yasar Büyükanit, zei gisteren na een bezoek aan de plaats van de aanslag dat „men dit nu in elke grote stad kan verwachten”. Büyükanit heeft eerder dit jaar de Turkse regering opgeroepen gewapende actie te ondernemen tegen PKK-bases in Noord-Irak vanwaaruit de Koerdische rebellen in Turkije acties uitvoeren.

Een hoge PKK-commandant, Murat Karayilan, heeft recentelijk de Turkse geheime dienst de schuld gegeven van bloedige aanslagen in de Noord-Iraakse stad Arbil. Hij kondigde aan dat soortgelijke explosies zich in het hart van Ankara zouden voordoen. (Reuters, AFP, AP)