Internet Weblog van de dag

Afgesloten wegens kabelbreuk Presidentieel Paleis en Zangvogeltje te Paramaribo.Suriname. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==22 mei 200 Mentzel, Vincent

Internetloos. Dat ons sociale en professionele leven vooral afhangt van een simpel draadje, ondervond Anil Ramdas in Suriname. Door een breuk in de glasvezelkabel in de oceaan was alle contact met de buitenwereld in één keer verbroken: niet bellen, mailen of internetten. Het betekende een gedwongen vakantie voor het weblog Paramaribo: „Geweldige drie weken achter de rug”, schrijft Ramdas. De communicatiehandicap was wel even wennen: „In het begin deed iedereen er schouderophalend over, zo van: dan weten we weer dat dit de Amazone-jungle is. Maar na een week begon men toch te morren. Kranten en televisie hadden geen buitenlands nieuws meer, reizigers konden geen tickets meer boeken, zakenlui konden hun transacties niet afhandelen. En moesten ze hun dure ADSL-abonnementen (omgerekend 35 euro per maand) nog wel betalen? Op televisie zei een commentator het zo: het is alsof je een broodje koopt, de bakker het geld geeft, hij stopt het in zijn zak en zegt: geen brood, want geen bloem.”

Gelukkig is de draad nu weer hersteld en is Suriname weer online, hoewel Ramdas onzeker blijft: „Overigens zeggen kwade stemmen dat de breuk zich binnenkort weer kan voordoen, vanwege het slechte weer.”

www.nrc.nl/paramaribo