Ik spreek drie talen vloeiend

Naam: Hugo MoorenLeeftijd: 47 jaarWerkloos sinds: eind 2006Zoekt: Een commerciële baan, bijvoorbeeld sales/marketing, in een internationale omgeving.

Hoe ziet je arbeidsverleden eruit?

„Ik heb jarenlang in de foodbusiness gezeten. Daar heb ik vooral managementfuncties gehad. Bijvoorbeeld bij een grote bakkerijenketen. Mijn laatste baan was bij een klein Engels familiebedrijf in weight watch-producten dat wilde uitbreiden naar het Europese vasteland. In 2005 werd ik ziek, ik had last van hele erge hoofdpijnen. Ik heb specialisten in binnen- en buitenland geraadpleegd, maar er kwam geen heldere diagnose en behandeladvies. Het onderzoek duurde lang en daardoor verloor in die periode ook mijn baan. Nu voel ik me weer prima en helemaal fit.”

Wat heb je tot nu toe gedaan om weer aan het werk te gaan?

„Ik sta ingeschreven bij een headhuntersbureau, daar laat je je cv achter en dan kijken ze of ze je kunnen matchen met vacatures die ze binnenkrijgen. En ik sta ingeschreven bij een aantal interim-bureaus. Af en toe komen daar wel gesprekken uit, ongeveer eens per maand. Maar ik sluit dan vaak niet voldoende aan op het profiel en krijg een vrij algemene afwijzing. Ik merk dat ik steeds in dezelfde markt word geduwd, die levensmiddelenkant waarin ik ervaring heb. In die niche is de ruimte beperkt.

„Ik zoek juist ook in andere branches en ben best bereid een stapje terug te doen in mijn salaris. Naast het solliciteren ben ik bezig met een eigen businessplan, want ik kan niet stilzitten. Ik heb een concept ontwikkeld voor gezonde bakkerijproducten. Maar om zoiets goed in de markt te zetten, heb je startkapitaal nodig, dus nu zoek ik nog financiers.”

Het is ook een financiële noodzaak dat je snel een baan vindt?

„Ja. Tot eind deze maand heb ik nog een uitkering van de ziektewet, maar die is al ongeveer op het niveau van de bijstand. Ik was voorheen natuurlijk een heel ander uitgavenpatroon gewend. Ik heb onder andere een aantal verzekeringen opgezegd, want ik was oververzekerd, en ik let extra op autokosten en kosten van mijn mobiel. Maar ik heb een vrij forse huur en daar doe je weinig aan.”

Wat zijn je kwaliteiten?

„Ik ben vooral goed in een internationale omgeving. Ik spreek vloeiend Frans, Duits en Engels, heb internationale salesteams aangestuurd en ik heb veel gereisd in Europa, dus ik ken de culturele verschillen van zakendoen. Ik ben ook goed in pionieren, nieuwe markten aanboren.”

Reageren? Stuur een e-mail naar ikzoekwerk@nrc.nl