Hoe Lang is een risicobelegger

Het is een contradictio in terminis: private equity gaat naar de beurs. In het Engels klinkt dat nog veel duidelijker: private equity goes public.

De grap, het karakter en, naar eigen zeggen, vooral de kracht van private-equityfondsen is dat het geen publiek verhandelbare fondsen zijn. Maar juist besloten en gesloten. Het is privékapitaal, niet onderhevig aan de strenge regelgeving van beurswaakhonden, afgeschermd van pottenkijkers als journalisten, concurrenten of beleggers.

En toch is de trend onmiskenbaar ingezet. Precies een jaar na de beursgang van twee Amerikaanse private-equityfondsen, dochters van de investeringsmaatschappijen KKR en Apollo, volgen er meer.

Carlyle, een van de grote vijf mondiale private-equityspelers, kondigde vorige week aan nog dit jaar een obligatiefonds naar de beurs te brengen. Net als die twee van vorig jaar naar de beurs in Amsterdam.

Waarom daar? Omdat het Damrak om fiscale en juridische redenen gunstig is voor officieel in belastingparadijsjes gevestigde bedrijven. Zowel Carlyle Capital Corporation als de publieke fondsen van KKR en Apollo zetelen op het Britse Kanaaleiland Guernsey.

De grootste plaatsing van private-equitykapitaal staat gepland in juni: dan brengt het Amerikaanse Blackstone een kwart van zijn aandelen naar de beurs in New York. De Chinese overheid heeft al ingetekend voor een belang van bijna 10 procent. Tegen een aantrekkelijke korting.

De transactie met China moet de andere geïnteresseerde kopers vertrouwen inboezemen. Blackstone zal er tijdens de roadshows zeker mee wapperen.

Toch moeten beleggers op hun hoede zijn. Ze moeten zich afvragen waaróm private-equityfirma’s opeens hun aandelen te koop aanbieden. Tijdens een congres in maart in Frankfurt, met de veelzeggende naam Super Return-conference, wees Carlyle-topman David Rubenstein zelf op het risico: na alle megadeals van de afgelopen jaren, en de superrendementen, moet het eens minder worden. „We can’t go on like this forever.”

In de Nederlandse financiële wereld circuleren scenario’s waarin private equity de komende jaren nog behoorlijk zal groeien. Maar men waarschuwt ook voor een mogelijke boom bust in 2010.

Wie herinnert zich nog het begin van het eind van de vorige bubbel? Dat was de beursnotering van internetaanbieder World Online, zeven jaar geleden. En wat deed oprichtster Nina Brink ook al weer met haar aandelen kort vóór die beursgang? Precies.

Als de bazen verkopen, weten beleggers dat ze achterlopen.

Philip de Witt Wijnen