Hemelbestormende muziek met galmknop

Manic Street Preachers: Send Away The Tigers Sony BMG ***

cd pop

Manic Street Preachers: Send Away The Tigers Sony BMG

***

Een rockband met vijftien jaar succes kan niet anders dan een instituut worden, met alle logheid en voorgekookte verwachtingen van dien. Manic Street Preachers omzeilden de impasse met soloalbums van zanger/gitarist James Dean Bradfield en bassist/tekstschrijver Nicky Wire, om op het achtste album Send Away The Tigers als herboren terug te keren. Het trio uit Wales komt onomwonden uit voor zijn liefde voor de platte stadionrock van Aerosmith en vooral Guns N’ Roses: hemelbestormende muziek die de galmknop niet schuwt. Autumnsong is een schaamteloze pastiche van Sweet child of mine, met de aantekening dat de Manics in hun teksten politieker en intellectueler uitpakken dan Axl Rose kan.

Tussen sterke rock-anthems als Your love is not enough, met zang van Nina Persson van The Cardigans, veroorloven de Manics zich een merkwaardig uitstapje in I’m just a patsy, een opgewonden liefdeslied dat de beroemde uitspraak van Lee Harvey Oswald sampelt. Intrigerend in al zijn meeslepende onzinnigheid.

    • Jan Vollaard