Hans Kox

Hans Kox’ muziek kan ongemakkelijk kriebelen. Bijvoorbeeld in de strijkerstremolo’s, aan het eind van de beide ‘Andantes’ van zijn pianokwintet Memories and reflections (2002). Als koude rillingen.

Cultuurpessimist Kox is muzikaal op zijn best als hij uitgebreid de tijd neemt voor dergelijke subtiel geladen, menselijke lyriek. De snellere delen van zowel Memories and reflections als het oudere String Quartet no. 2 (1996) houden iets opgekropts en onmachtigs, ook door hun wat belegen toontaal. Het Rubens Kwartet toont zich wel een uitstekend uitvoerder van deze muziek. Het Hexagon Ensemble (vijf blazers plus piano) tekende voor het Achilles Sextet (1999, rev. 2001), een instrumentaal muziekdrama naar Homerus. Hierin schrijft Kox voor zijn doen beeldend en speels, soms Poulenc-achtig, maar ook wat vlak. De Twaalf Monografieën voor solo altsaxofoon, ook op de cd, werden geschreven voor saxofonist John Edward Kelly, die de eenzame klachten gevoelvol speelt.

Jochem Valkenburg

Rubens Kwartet, Hexagon Ensemble, e.a. Hans Kox: Memories and reflections. (DRC 073001/01)