Grote overname in wereld van het plastic

Chemiebedrijf Sabic breidt snel uit in Europa, en neemt nu GE Plastics over.

Volgens Sabics Europese topman Boy Litjens doet zo’n kans zich niet vaak voor.

Met de aangekondigde overname van het Amerikaanse plasticbedrijf GE Plastics wordt het Saoedische petrochemiebedrijf Sabic een flinke werkgever in Nederland. Als de aankoop rond is, heeft Sabic (Saudi Basic Industries) hier bijna 4.000 werknemers: 2.500 bij de petrochemiedivisie die het bedrijf in 2002 overnam van chemieconcern DSM en nog eens 1.400 in de fabriek van GE Plastics in Bergen op Zoom.

De doelstelling van Sabic is ambitieus: het bedrijf wil via acquisities uitgroeien tot een van de grootste chemieproducenten ter wereld. Het concern is nu nog vooral sterk in bulkchemie, maar in 2020 moet 15 tot 20 procent van de omzet uit zogeheten specialty products komen: hoogwaardige kunststoffen voor bijvoorbeeld de auto- en luchtvaartindustrie, de gezondheidszorg en telecom. De activiteiten van GE Plastics passen daar perfect in. GE Plastics wil de locatie in Bergen op Zoom uitbouwen tot een fabriek voor specialty products. Het bedrijf is met een aantal kunststoffen wereldmarktleider.

General Electric, een van de grootste bedrijven ter wereld, op zijn beurt wil graag af van zijn kunststoffendivisie, omdat de winst de afgelopen jaren onder druk staat als gevolg van de hoge olieprijs, de belangrijkste grondstof voor kunststoffen. De divisie, die bovendien als zeer cyclisch geldt, stond sinds begin dit jaar te koop.

GE steekt zijn geld liever in snelgroeiende onderdelen van het conglomeraat, zoals gezondheidszorg en watertechnologie, in plaats van in de plastictak. Ook de verzekeringspoot van het concern is daarom al verkocht.

Sabic heeft van die hoge olieprijs geen last: doordat het voor 70 procent in handen is van de Saoedische overheid, heeft het bedrijf rechtstreeks toegang tot de enorme olievoorraden van het land.

Volgens de Nederlander Boy Litjens, topman van Sabic in Europa, heeft zijn bedrijf met de aankoop van GE Plastics precies wat het hebben wil. „Sabic wil zijn omzet tot 2020 laten groeien van 25 miljard tot 60 miljard euro. Daarvan moet 15 tot 20 procent komen uit hoogwaardige chemische producten. Met deze overname zetten we een perfecte stap in die richting. Zo’n kans doet zich niet vaak voor. ”

Sabic wil door middel van overnames ook meer een wereldwijde speler worden dan het nu is. Het concern is nu vooral sterk in het Midden-Oosten.

De overname van GE Plastics levert Sabic wel veel groei, maar geen synergievoordeel op. Er is namelijk vrijwel geen overlap tussen beide concerns. Wel is het zo dat Sabic veel grondstoffen levert die GE Plastics nodig heeft. Volgens Litjens zullen er hoogstwaarschijnlijk geen banen verloren gaan bij GE Plastics.

De overname van GE Plastics is louter bedoeld om de specialiteitenportefeuille van Sabic uit te breiden. De aankoop staat volgens Litjens geheel los van het vorig jaar afgeblazen plan om een zogenoemde naftakraker (een installatie die bestanddelen maakt voor de kunststofindustrie) te bouwen in het Limburgse Geleen. Litjens: „In plaats van die kraakinstallatie hebben we vorig jaar de petrochemietak van de Amerikaanse onderneming Huntsman overgenomen. Daardoor kregen we de op één na grootste kraker in Europa in handen, die in het Britse Teesside staat.”

Sabic wordt in één klap een flink stuk groter door deze overname. Met GE Plastics in bezit stijgt de omzet van 23 miljard dollar in 2006 naar bijna 30 miljard dollar. Daarmee is de helft van de omzetdoelstelling voor 2020 al bereikt. GE Plastics behaalde vorig jaar 674 miljoen dollar winst.

GE Plastics is zeker niet de laatste overname van het Saoedische concern in Europa. „Sabic blijft op zoek naar passende overnames in het Westen”, aldus Litjens.