Geluidsonderzoek met bruinvissen

Den Haag. Twee bruinvissen die dit jaar aanspoelden, worden gebruikt voor onderzoek naar de invloed van achtergrondgeluiden op zeezoogdieren. Minister Verburg (Landbouw, CDA) heeft gisteren ontheffing verleend voor onderzoek met deze beschermde dieren. De bruinvissen verbleven nadat ze aanspoelden in het Dolfinarium. Gisteren zijn ze naar Zeeland gebracht waar een marinebioloog onderzoek met ze gaat doen. ”Er wordt gekeken wat hun normale gedrag is en later wordt bekeken of ze anders reageren als er geluid bij komt”, aldus een LNV-woordvoerster. Het onderzoek wordt gefinancierd door Defensie. Verburg hoopt dat het onderzoek leidt tot maatregelen die voorkomen dat er nog walvissen en dolfijnen stranden op de kust. De dieren zoeken hun weg via geluiden die ze zelf maken en terughoren. Mogelijk zijn walvissen en dolfijnen die aanspoelen gedesoriënteerd door geluid van schepen (zoals sonar) of seismisch onderzoek.