Geduld in EU met Den Haag raakt op

In een groot deel van de Europese Unie raakt het geduld met Nederland en zijn verzet tegen de Europese Grondwet op.

Vanmiddag zou premier Balkenende in een toespraak voor het Europees Parlement in Straatsburg het Nederlands verzet toelichten. Van verschillende zijden in het parlement bestond het plan de premier te laten merken hoeveel irritatie er bestaat over de Nederlandse houding.

De Tweede Kamer dwong vanochtend staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken, PvdA) een lijstje van acht Nederlandse eisen ten aanzien van de Europese Grondwet naar het parlement te sturen. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) had die punten eerder alleen bekendgemaakt aan diplomaten in Den Haag.

De Italiaanse premier Prodi gaf gisteren in het Europees Parlement alvast een voorproefje van de bejegening die Balkenende vanmiddag leek te wachten. Nederland moet in de EU desnoods een aparte groep vormen met landen die minder vergaand willen samenwerken, opperde hij. Italië, zei hij, is niet bereid tot elke prijs een compromis te aanvaarden. „Dan is een voorhoede van landen de beste weg om tot een meer geïntegreerde Unie te komen.”

Voorzitter Pöttering van het Europees Parlement hekelde het voorstel van Nederland om de vlag en het volkslied uit een nieuw Europees Verdrag te schrappen. Hij noemde dit een „enorm grote vergissing”, want deze elementen symboliseren volgens hem de saamhorigheid van de EU.

De leider van de sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement, de Duitser Martin Schulz, zei dat het hoog tijd werd dat wat minder over een land als Nederland wordt gesproken. Dit geldt volgens hem ook voor Frankrijk, dat net als Nederland de EU-grondwet twee jaar geleden in een referendum verwierp.

EU-grondwet: pagina 2