Extra geld voor regionale soapserie

Den Haag, 23 mei. Minister Ronald Plasterk (Cultuur) stelt 500.000 euro extra beschikbaar voor regionale documentaires en voor de ontwikkeling van regionaal drama. Hij heeft dat gisteren bekendgemaakt. Met ingang van 2008 zal het geld door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties (Stifo) worden ingezet. Het Stifo ondersteunt de ontwikkeling en productie van regionale documentaires. Regionale omroepen verzorgen steeds meer zelfgemaakte documentaires en dramaproducties. In regio`s als Friesland en Twente zijn regiosoaps een groot succes. Sinds maandag zendt de KRO de regiosoap Van jonge leu en oale groond uit, geproduceerd door Johan Nijenhuis (producent van Costa!). De serie is grotendeels gesproken in Twents dialect. In juli volgen twee Friese dramaseries.