Duitsland: akkoord lidstaten over Galileo

BRUSSEL. Het Europese navigatieproject Galileo gaat door, ook als de Europese Unie de bouw van de dertig satellieten volledig zelf moet betalen. Daarover zijn de regeringen van de EU het ”in principe” eens, zei Peter Hintze, de Duitse staatssecretaris voor wetenschap en technologie, gisteren in Brussel. Duitsland is momenteel voorzitter van de EU. Maar volgens de Nederlandse minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven (CDA), sprak Hintze daarmee voor zijn beurt. ”Het kost wel heel veel geld”, zei ze. ”We gaan het er volgende week pas over hebben in het kabinet. En ik weet nog niet hoe dat afloopt.” Vorige week zei de Europese Commissie dat de EU de bouw van Galileo in eigen hand moet nemen, omdat het bedrijfsleven er niet in slaagt het project van de grond te krijgen. Daarmee zou een kleine 4 miljard euro gemoeid zijn.