Dikke bult, eigen schuld

Het is goed te beseffen dat sommige zaken in Nederland nog altijd verdomd goed geregeld zijn. Dat betoogde de documentaire Un enfant quand je veux, si je veux, afgelopen zondag op België 2. De knokpartijen die Europese vrouwen moeten leveren voor een abortus, werden gecontrasteerd met de Nederlandse praktijk. Een Nederlandse vrouw die ongewenst zwanger is, gaat naar een discrete kliniek. Het personeel spreekt haar ernstig toe over toekomstige anticonceptie. Vervolgens voert men zonder dralen de behandeling uit.

De geïnterviewde Nederlandse artsen en verplegers waren gewetensvolle, strenge mensen. Zij garanderen het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw door haar zo goed mogelijk te begeleiden bij een zware beslissing. „Geen vrouw die hier binnenkomt, voelt zich niet schuldig over wat ze gaat doen”, aldus een van hen.

In Frankrijk moet een vrouw zich voor een Interruption Volontaire de Grossesse (IVG) melden op de kraamafdeling. De arts die haar opereert, kan zojuist een geboorte begeleid hebben. Sommigen draaien de morele duimschroeven nog even aan. In Polen weigert men in ziekenhuizen te aborteren, maar doet men dat wel in privéklinieken – tegen commerciële tarieven.

Het verzet tegen zelfbeschikking van vrouwen kent een vast patroon. In den beginne is de mens rationeel en in staat zich immer te beheersen – aberraties als verkrachting en incest daargelaten. Is een vrouw zwanger door geile dommigheid, dan is de dikke bult haar eigen schuld en zal ze baren ook.

In het korte moment dat eicel en zaadcel elkaar ontmoeten, verandert alles. De vrouw wordt een voertuig voor een mogelijk mens. Dat ze negen maanden ruimte in haar lijf en tientallen jaren ruimte in haar leven moet maken – dat telt even niet.

De mens laat zich opereren als zijn aders zijn dichtgeslibd. De mens sluit verzekeringen af voor het geval hij iemand aanrijdt. Maar na de bevruchting is de mens een dier. Een operatie of een pil voor een klein moment van zwakte met zeer grote gevolgen: dat kan niet.

Merel Boers

Historicus en freelance journalist.