Die nacht in mei laat fans in Liverpool nooit los

Twee jaar geleden won Liverpool na een historische finale tegen AC Milan de Champions League voetbal.

Vanavond staan in Athene beide teams weer in de finale.

‘One Night in May’, zo heet de documentaire die in het museum van FC Liverpool nog dagelijks voetbalfans in tranen brengt. In het bioscoopzaaltje van Anfield komt de Champions League-finale van 2005 tussen The Reds en AC Milan weer tot leven. Zelden werden de voetbalfans van de Engelse volksclub op één avond zo ontroerd door hun helden als op ‘die avond in mei’. Voor de vijfde keer in de clubgeschiedenis won Liverpool in Istanbul de belangrijkste Europese voetbalbeker.

Tienduizenden fans van Liverpool uit alle delen van de wereld verzamelden zich in de aanloop van de finale in het centrum van de Turkse stad. Nogmaals werd duidelijk hoe diep LFC in het bloed zit bij de fans. Dansend, zingend en drinkend vermaakte de rode massa zich aan de boorden van de Bosporus. Spandoeken met teksten als ‘Two kebab and one Champions League’, John Lennons ‘Some say I’m a dreamer but I’m not the only one’ en ‘It’s coming home’ hingen aan de brugleuningen. Zolang de eindstrijd nog niet gespeeld was, koesterde de aanhang in ieder geval de hoop op succes.

Uren voor het begin van het duel verplaatste de menigte zich naar het Atatürk Olympisch Stadion, waar de Spelen van 2012 plaats hadden moeten hebben. Het decor van de finale lag werkelijk in the middle of nowhere. Alsof eerst een soort maanlandschap moest worden bedwongen, zo voelde de tocht voor de fans die zich met bussen, taxi’s of lopend een weg baanden in de richting van het speelveld. In de enorme verkeerschaos werd het gezang alsmaar luider. De aanhang van het zwaar favoriete AC Milan werd zelden zo overstemd als op die woensdagavond 25 mei 2005.

Liverpool leek tegen beter weten in te hopen op de beker. De spelers van AC Milan oogden nonchalant. Voor het betreden van de grasmat tikten sommige Italiaanse voetballers alvast even de trofee aan. Na één minuut sloeg de feeststemming bij de fans van Liverpool al om in angst. De vroege openingstreffer van Paolo Maldini zorgde voor opwinding in Italië. Toen spits Hernán Crespo nog voor rust de 2-0 en de 3-0 maakte, vierden de Italianen massaal feest. Lachend en zingend zond de aanhang al talloze sms’jes naar het thuisfront. Dit kon niet meer misgaan.

De aanhang van Liverpool vreesde voor de grootste afgang in de clubgeschiedenis. Groepjes fans konden het niet meer aanzien en verlieten in de rust het stadion. Op weg naar de stad misten ze de meest magische zes minuten uit de geschiedenis van de Champions League. Steven Gerrard scoorde in de 53ste minuut, het begin van een bijna ongelofelijke inhaalrace. Drie minuten later bracht Vladimir Smicer met een afstandschot de hoop echt terug. In de 60ste minuut was het wonder voltrokken. Een fopduik van Gerrard leverde een strafschop op die in twee instaties door Xabi Alonso werd benut: 3-3.

In de verlenging leek Liverpool alsnog te bezwijken onder de aanvalsgolven van AC Milan. De Rus Andrei Sjevtsjenko leek vlak voor tijd de wedstrijd wederom op zijn kop te zetten, maar met een miraculeuze redding hield Liverpool-doelman Jerzy Dudek zijn ploeg in de race. De fans in het stadion maakten zich net als honderdduizenden aanhangers in de pubs van Liverpool op voor een beslissing met strafschoppen.

Dudek groeide uit tot de held van Liverpool. De Pool maakte de meest vreemdsoortige capriolen op de doellijn. De tactiek werkte. Serginho, Andrea Pirlo en Sjevtsjenko misten van elf meter. Onder luid gejuich pakte het Engelse voetbalbolwerk de beker. De groepjes met fans die de finale in de rust hadden verlaten stortten zich in het centrum van de stad in het feestgedruis.

Nooit zullen de fans van Liverpool ‘die nacht in mei’ meer vergeten. Al was het maar omdat bij ieder thuisduel van The Reds op Anfield Road op de wijs van de klassieker Sloop John B van The Beach Boys de volgende tekst door het stadion galmt:

We won it five times,

we won it five times

In Istanbul we won it five times

It’s only a loan, it’s only a loan

In Athens Greece,

We’ll bring it back home

Leef mee met de fans op www.liverpoolfc.tv en volg de finale vanavond via www.uefa.com/matchcentre