Biedingsstrijd dreigt bij platenmaatschappij EMI

Een felle overnamestrijd dreigt om de platenmaatschappij van artiesten als The Beatles, Queen en Norah Jones. De Britse platenmaatschappij EMI accepteerde maandagavond een bod van circa 3,5 miljard euro van de Britse Terra Firma Capital Partners, een private equitybedrijf (durfinvesteerder). Toch overweegt tegenstrever Warner Music een nieuw tegenbod.

Warner Music probeert EMI al zeven jaar in bezit te krijgen. Het Amerikaanse bedrijf bood in maart 3,1 miljard euro voor zijn concurrent, maar EMI vond dat bedrag te laag. EMI is in grootte de derde muziekmaatschappij ter wereld, Warner de vierde.

Het bestuur van EMI ontving een aantal overnamevoorstellen, aldus bestuursvoorzitter John Gildersleeve in een verklaring. „Terra Firma’s bod is het meest aantrekkelijke voorstel. Het bestaat uit contanten, zonder onzekerheden op het gebied van regelgeving en met het kleinst mogelijke operationele risico voor het bedrijf.”

Eerdere overeenkomsten tussen EMI en Warner stuitten op weerstand van de Europese Commissie. Een gezamenlijk bedrijf zou een te dominante marktpositie krijgen.

Muziekmaatschappijen moeten zichzelf opnieuw uitvinden nu de markt voor cd’s snel krimpt. Volgens de internationale brancheorganisatie IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) daalde de totale muziekverkoop in 2006 met 3 procent. Verdubbeling van de verkoop via muziekwinkels op internet zorgde volgens de IFPI niet voor een compensatie van een lagere verkoop van cd’s en van digitale piraterij.

Van de muziekmaatschappijen worstelt EMI meer dan gemiddeld, zo blijkt uit de jaarcijfers: EMI leed in het boekjaar 2006/2007 een verlies van 393 miljoen euro, na winst van 117 miljoen euro het jaar daarvoor.