Bieders op EMI moeten deal sluiten

De dagen van EMI als onafhankelijk bedrijf zijn zonder meer geteld. Maar wie wordt de nieuwe eigenaar? Het Britse muziekconcern heeft een bod aanvaard van participatiemaatschappij Terra Firma, van 265 pence per aandeel (3,90 euro). Maar de kans bestaat dat Warner Music zich in de strijd mengt. Daarom worden de aandelen van EMI tegen een hogere koers verhandeld dan het bod van Terra Firma.

Als branchegenoot kan Warner meer bieden dan een investeerder. De mogelijke kostenbesparingen die een transactie kan opleveren, zijn groot. Stel dat ze evenredig over beide partners worden verdeeld en daarna worden belast. Dan zijn ze minstens 55 pence waard bovenop de aandelenkoers van EMI. Het grote nadeel van een bod van Warner is dat het een langdurig onderzoek van de mededingingsautoriteiten zou uitlokken, waarvan de uitkomst onzeker is. Warner kan het bod niet onvoorwaardelijk maken, omdat de overeenkomst op grond van de EU-regels goedkeuring van de toezichthouder behoeft.

Wat kan Warner doen? Het concern zou een hoger bod kunnen uitbrengen en als verzekering kunnen aanbieden een boete te betalen als de transactie niet doorgaat. Maar Warner Music kan er ook voor kiezen een overeenkomst te sluiten met Terra Firma over de aankoop van de divisie voor muziekregistraties. Terra Firma zou dan de muziekuitgeverij van EMI kunnen houden. In dat geval krijgen beide partijen wat ze willen, zonder tegen elkaar te hoeven opbieden. Terra Firma, en niet de huidige EMI-aandeelhouders, zou dan een deel van de synergievoordelen bemachtigen.

De omzet van EMI’s divisie voor muziekregistraties bevindt zich in een vrije val en de marktomstandigheden zijn naar eigen zeggen behoorlijk slecht. Vermoedelijk zou EMI zichzelf het liefst zo snel mogelijk willen verkopen. Dat kan verklaren waarom het concern zo happig was het bod van Terra Firma aan te bevelen, om zo een veiling op gang te brengen. Die tactiek zou nog steeds kunnen werken.

Maar als Warner een verbond sluit met Terra Firma, zou 265 pence per aandeel wel eens het maximaal haalbare kunnen zijn. Beleggers moeten met dat scenario rekening houden.

Fiona Maharg-Bravo

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld