Ayurvedisch koken (II)

Voor 4 personen:1 envelopje of theelepel saffraandraadjes2 eetlepels ghee of geklaarde boter2 - 3 kaneelstokjes5 laurierbladeren8 hele kardemompeulen300 gram basmatirijst3 kruidnagels1 theelepel vegetarische bouillonpoederzoutfacultatief: papadums en olie

Volgens de ayurvedische leer zijn vata, pitta en kapha levenselementen die in unieke samenhang het welzijn van de mens bepalen, zoals bloed, gal en slijm dat volgens de oude Grieken deden. Elk voedsel versterkt of bedreigt die samenhang, dus het is voor de etende of drinkende ayurvedist altijd oppassen geblazen. Westerse aanhangers hebben de leefregels verzacht tot tips als: warm bad, liever mediteren dan roken of alcohol drinken, voldoende slaap en eens per week vasten. Internetencyclopedie Wikipedia geeft ook critici een podium. Hoe kan een leer die duizenden jaren geleden van hogerhand gegeven zou zijn in diëten gebruik maken van bijvoorbeeld rode pepers, waarmee ook India pas een paar eeuwen vertrouwd is? Hoezo gezond, als in het voedsel opzettelijk zware metalen worden verwerkt?

Dat laatste is geen probleem als u de voor dit recept benodigde waren uit een Nederlandse toko of natuurvoedingswinkel betrekt. Hier heerst de Warenwet. Ghee is boter zonder vocht en melkeiwitten. In bedoelde winkels is ook ‘authentieke’ basmatirijst te koop, die een half uur moet koken. De basmatirijst van supermarkten is sneller klaar.

Laat de saffraandraadjes wellen in 3 eetlepels heet water. Verhit de ghee in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de kaneelstokjes, de laurierbladeren en de kruidnagels op laag vuur. Plet de kardemompeulen en bak ze even mee. Schep de rijst door dit alles en laat de korrels glanzend worden, net als bij risotto. Giet er heet water bij, zoveel als de verpakking aangeeft. Doe er ook het saffraanvocht, het bouillonpoeder en wat zout bij. Laat de rijst gaar worden. Verhit een laag olie in een wok en bak hierin de papadums (Aziatische wafeltjes) snel krokant net als kroepoek. Serveer samen met de eerder beschreven tofu en boontjes. De kaneelstokjes, laurierbladeren, peulen en kruidnagels worden niet opgegeten.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: rabarbercrème