Antirookbeleid wordt strenger en meer gericht op jongeren

STRAATSBURG. De Europese Commissie gaat een strenger antirookbeleid voeren. De EU zet daarbij vooral in op voorlichting van jongeren. Zij moeten zich bewust zijn van de gezondheidsrisico`s van roken en niet voor hun twintigste levensjaar naar een sigaret grijpen. Dat heeft eurocommissaris Markos Kyprianou (gezondheid) gisteren in Straatsburg gezegd vooruitlopend op de Wereld Anti-Rookdag van 31 mei. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, voert sinds 2005 de zogenoemde Help-campagne om een rookvrij Europa te bewerkstelligen. Kyprianou kondigde gisteren een nieuw initiatief aan: het versturen van e-mails in 22 Europese talen met tips over stoppen met roken. Uit gisteren gepubliceerde cijfers van de Europese Commissie blijkt dat 89 procent van de Nederlanders voor een rookvrije werkplek is. Een rookverbod in openbare ruimtes wordt door 85 procent ondersteund. 64 Procent ziet graag een rookverbod in restaurants, terwijl 44 procent van de Nederlandse bevolking voorstander is van rookvrije kroegen en disco`s.

Bekijk de Help-campagne: http://nl.help-eu.com en de eurobarometer over roken via http://ec.europa.eu/health/