‘Wij doen zaken volgens de westerse normen’

Het Saoedische chemieconcern Sabic expandeert snel in Europa. Met de overname van GE Plastics groeit Sabic in hoogwaardige kunststoffen. „Zo’n kans doet zich niet vaak voor.”

Appartementen met kunststof dakbedekking die is geproduceerd van materiaal van GE Plastics. Deze kunststofdivisie van General Electric die wordt overgenomen door Sabic. Foto AFP This undated handout image received 21 May, 2007 from GE(GENERAL ELECTRIC) shows building with roofing tiles made from Geloy resin manufactmanufactured by GE's plastics division. US conglomerate General Electric said 21 May it had agreed to sell its plastics division, GE Plastics, to state-controlled Saudi Basic Industries Corporation (SABIC) for 11.6 billion USD. GE Plastics is a global supplier of plastic resins used in numerous industries, including the automotive, healthcare, building and construction, and telecommunications sectors. AFP PHOTO/HO/GENERAL ELECTRIC RESTRCTED TO EDITORIAL USE = GETTY OUT = AFP

Met de overname van de kunststofdivisie van het Amerikaanse General Electric zet het Saoedische petrochemiebedrijf Sabic een belangrijke stap op de weg van een producent van bulkchemicaliën naar een hoogwaardig chemiebedrijf. Volgens de Nederlander Boy Litjens, topman van Sabic in Europa, heeft het bedrijf met de aankoop van GE Plastics precies wat het hebben wil.

Waarom past de kunststofdivisie van General Electric goed bij Sabic?

„Sabic heeft onlangs zijn strategie tot het jaar 2020 gepresenteerd. Onze omzet moet groeien van 25 miljard dollar nu tot 60 miljard in 2020. Daarvan moet 15 tot 20 procent komen uit hoogwaardige chemische producten. Met deze overname zetten we een perfecte stap in die richting. GE Plastics levert aan hoogwaardige segmenten in de auto-industrie, de consumentenelektronica, de bouw en de telecomsector.”

Wat zoekt een Saoedisch bedrijf in Europa?

„Sabic is nu vooral sterk in de bulkchemie. Het bedrijf is geworteld in het Midden-Oosten, maar we hebben door de overnames van de afgelopen jaren ook veel vestigingen in West-Europa. We streven ernaar nog meer wereldwijd actief te worden en meer speciale producten te maken. Met de overname van een wereldwijd opererend bedrijf als GE Plastics bereiken we beide. Zo’n kans doet zich niet vaak voor. Met deze overname worden we een van de grootste chemiebedrijven in de wereld.”

Levert de aankoop van GE Plastics kostenbesparingen op?

„Nee, met deze overname richten we ons puur op omzetgroei en verbreding van onze producten. Er is vrijwel geen overlap tussen Sabic en GE Plastics, we zijn volstrekt complementair. Dat betekent ook maximale groei. Wel is het zo dat Sabic veel grondstoffen levert die GE Plastics nodig heeft.”

Betekent dat ook dat er geen banen verloren gaan bij GE Plastics?

„Hoogstwaarschijnlijk blijft de werkgelegenheid bij GE Plastics intact doordat er geen gemeenschappelijke activiteiten zijn.”

Er was sprake van dat Sabic na de overname van de petrochemische activiteiten van DSM, in 2002, een naftakraker voor de productie van kunststof uit olie zou bouwen in Limburg. Medio vorig jaar werd dat plan afgeblazen omdat het te duur was. Heeft de overname van GE Plastics daar iets mee te maken?

„Nee, deze overname staat los van ons eerdere plan om een kraakinstallatie in Geleen te bouwen. In plaats van die kraakinstallatie hebben we vorig jaar de petrochemietak van het Amerikaanse Huntsman overgenomen. Daardoor kregen we de op één na grootste kraker in Europa in handen, die in het Britse Teesside staat.”

Wat betekent de overname van GE Plastics voor de omzet van Sabic?

„Vijf jaar geleden bedroeg onze omzet in Europa 2 miljard euro. Na de overname van Huntsman steeg dat tot 8 miljard euro. GE Plastics voegt daar wereldwijd nog eens 5 miljard euro aan toe.”

Zijn er meer overnames van Sabic in het Westen te verwachten in de komende jaren?

„We zijn altijd op zoek naar passende overnames. Dat wil zeggen dat ze moeten passen in onze strategie.”

In het Westen was kritiek op de overname van staalbedrijven Corus en Arcelor door bedrijven uit India en zes Amerikaanse haventerminals door een bedrijf uit Dubai. Heeft Sabic ook met dit soort kritiek te maken?

„Tot nu toe ontmoeten we alleen maar bijval en respect voor de zakelijke en integere wijze waarop we zaken doen, volgens de westerse normen.”