Vakbonden: hedgefonds aanpakken

Een transatlantische alliantie van vakbonden en politieke partijen vindt dat de grote westerse industrielanden maatregelen moeten nemen om het ‘casinokapitalisme’ aan banden te leggen.

Dat bleek gisteren tijdens een debat op het jaarlijkse congres van het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) in het Spaanse Sevilla, waar Nederland ook vertegenwoordigd is.

„Er zit een gorilla in de kamer. Iedereen heeft het erover, niemand ziet hem, maar hij is overal en niemand weet wat hij doet”, zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Hedgefondsen en private equitygroepen vormen een bedreiging voor de langetermijninvesteringen van ondernemingen, aldus Jongerius. Zij kreeg bijval van haar Amerikaanse en Italiaanse collega’s. De drie vakbondsleiders drongen er op aan, dat op de komende topconferentie van de Groep van Acht (G-8) belangrijkste industrielanden in juni in het Duitse Heiligendamm maatregelen genomen worden om de transparantie van deze investeringsgroepen te vergroten.

De Europese Socialistische Partij en de Amerikaanse Democraten willen in een brief aan president Bush, de Duitse bondskanselier Merkel en aan de president van de Europese Commissie Barroso eveneens aandringen op maatregelen, die de transparantie van hedgefondsen vergroten en de rechten van werknemers garanderen.

Bekijk de site van het congres via http://sevilla.etuc.org/