Tranen bij de duizendste

Voetballer Romário maakte zondagnacht het duizendste doelpunt in zijn carrière.

De Braziliaanse volksheld kreeg kritiek op zijn opmerkelijke telling.

Romário de Souza Faria slenterde zondagnacht op zijn geheel eigen wijze naar de strafschopstip in het São Januário van Vasco da Gama. Koelbloedig schoot de 41-jarige voetballer in de 48ste minuut de bal langs de doelman van Sport Recife. Het duizendste doelpunt van O Baixinho (het kleintje) was daarmee – volgens de eigen telling van de spits – een feit.

De wedstrijd werd direct stilgelegd. Tranen stroomden over de wangen van de Braziliaan. Huilend maakte de oud-voetballer van onder meer PSV, Barcelona, Valencia, Flamengo, Fluminense, Miami en Adelaide een ereronde in de thuishaven van Vasco da Gama. Romário overhandigde zijn shirt aan zijn moeder en schonk zijn zoontje Romárinho de bal waarmee hij even daarvoor had gescoord. „Ik draag dit op aan mijn familie, mijn kinderen. Ik ben echt emotioneel, dit is een uitzonderlijk moment in mijn leven”, zei de schutter. „Het is een groot genoegen dit doel te bereiken dat slechts één andere speler is gelukt.” Romário trad met zijn duizendste doelpunt in de voetsporen van voetballegende Pelé, die 1.281 doelpunten maakte in 1.363 duels.

De kans is groot dat Romário nu snel een einde maakt aan zijn voetballoopbaan die hij in 1986 begon bij Vasco da Gama. De spits begon echter al veel eerder zijn treffers te tellen. Romário regisseerde de afgelopen jaren zijn eigen afscheidstournee. De spits benaderde zijn oud-werkgevers in zijn zoektocht naar de goals die hij heeft gemaakt. Al snel bleek dat de 84-voudig international van Brazilië als profvoetballer het aantal van duizend doelpunten niet zou halen.

De voetballer legde zich er niet bij neer en verzon een aantal listen. De spits bedacht zijn eigen regels en begon te tellen vanaf het moment dat hij in 1983 als jeugdvoetballer actief werd bij Olaria Atlético Clube. Oefenduels, feestwedstrijden en – volgens sommige critici – zelfs nooit gespeelde wedstrijden zou hij laten meetellen. De fans van Vasco trokken zich niets van de kritiek aan. Zij lieten een standbeeld maken voor de beste voetballer die de club voorbracht.

De spits die opgroeide in de sloppenwijk Jacaré in Rio de Janeiro gaat de geschiedenis in als een grillige voetballer die ook buiten de lijnen onnavolgbaar was. Romário weigerde zich tot voor kort te voegen naar de regels van zijn trainer. Hij probeerde het vertrouwen van zijn coach, medespelers en fans weer terug te winnen met doelpunten. Onlangs kwam Romário in het nieuws als een sportman die zich inzet voor kinderen met het syndroom van Down. Het syndroom waar zijn jongste dochtertje aan lijdt.

Romário was in het begin van zijn carrière bij PSV, Barcelona en het Braziliaanse elftal van zeldzame klasse. Het hoogtepunt van zijn loopbaan beleefde hij in 1994 toen hij met Brazilië in de VS wereldkampioen werd. Eén van de mooiste doelpunten maakte de goaltjesdief daar tegen Oranje. Nederlandse voetballiefhebbers zullen zijn magistrale doelpunt voor PSV in 1989 tegen Steaua Boekarest ook niet snel vergeten. De spits liet de verdedigers van de Roemeense club als poppetjes omvallen en drukte de bal met zijn voet in het doel.

Romário had het liefst zijn gol 1000 gemaakt in het Maracanã Stadion van Rio de Janeiro. Maar na enkele mislukte pogingen wilde hij niet langer wachten en schonk hij het Stadion São Januário zijn mijlpaal.

Duizend goals van Romário:www.crvascodagama.com

    • Koen Greven