Televisie Film van de dag

Scène uit de film Scream (Wes Craven, 1996, VS). Scream Year: 1996 Director: Wes Craven Drew Barrymore PHOTOS12

Scream. Deze postmoderne horrorfilm betekende tien jaar geleden het begin van een golf films waarin met ironie en humor de clichés van het horrorgenre werden geparodieerd. Inmiddels zijn we terug bij de bloedserieuze, nare en grimmige horror van Hostel en de Saw-trilogie. De tieners in Scream doen niets liever dan kijken naar Halloween, Friday the 13th en Nightmare on Elm Street en alle respectievelijke vervolgen. Het zijn films waarin tieners vermoord worden in een keurig Amerikaanse stadje, net zo’n stadje als waarin ze zelf wonen. Daders en slachtoffers maken beiden gebruik van hun kennis van het genre, al kan hun voorkeur hen ook noodlottig worden. Dat ze de klassiekers op hun duimpje kennen, betekent niet dat ze er iets van geleerd hebben. De waarschuwing „achter je, achter je” lachen ze weg op het moment dat het ernst is. Heel onverstandig!(Wes Craven, 1996, VS), Veronica, 22.05-23.55u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg