Systematisch dopinggebruik bij Telekom

De Duitse wielrenner Bert Dietz wordt gehuldigd als leider van de Ronde van Aragon in 1997. FotoEPA German Bert Dietz (C) of the Telekom team gets a kiss on the podium 17 April after becoming overall leader of the Vuelta Ciclista in Aragon after the second stage. AFP

Rotterdam, 22 mei. - Voor het eerst heeft een ex-wielrenner van Telekom toegegeven dat hij bij de Duitse ploeg in de jaren negentig structureel doping heeft gebruikt.

Bert Dietz (38) vertelde gisteravond voor de ARD-televisie dat hij tussen 1995 en 1998 epo en groeihormonen kreeg toegediend. „De artsen hebben het zelf ingespoten. Wanneer ze er niet waren, lieten ze het over aan de verzorgers, zoals Jef d’Hont. We leerden ook om het zelf te doen, we konden de middelen bestellen die dan per post werden opgestuurd”, verklaarde de inmiddels gestopte renner in de talkshow Beckmann.

Begin deze maand verscheen een boek van de Belgische ex-verzorger D’Hont, van ’92 tot ’96 actief bij de ploeg. Hij beschreef het dopingsysteem bij de voorloper van het huidige T-Mobile tot in detail. De wielerploeg zette daarop de betrokken artsen, Lothar Heinrich en Andreas Schmidt, per direct op non-actief.

D’Hont beschuldigde nadrukkelijk ook de Belgische manager Walter Godefroot, die het dopingsysteem zou hebben geadministreerd, en de Deense kopman Bjarne Riis, die de Tour van 1996 zou hebben gewonnen door excessief epo-gebruik. De huidige adviseur van Astana (Godefroot) en de manager van CSC (Riis) negeerden de beschuldigingen.

Bert Dietz, Duits amateur-kampioen in 1993 (Jan Ullrich was vijfde), maakte in 1994 de overstap naar de profs van Telekom, toen nog een staatsbedrijf. De man uit Leipzig bleef bij de ploeg tot 1998 en reed daarna nog twee seizoenen voor Team Nürnberg, waar hij naar eigen zeggen ook epo kon gebruiken. Dietz maakte de grote doorbraak van de Telekomploeg mee, met de Toursuccessen van Riis, Ullrich en Erik Zabel. Zelf won Dietz in 1995 de bergrit naar Sierra Nevada in de Vuelta, na een aanval van 200 kilometer. In dat jaar begon hij met het gebruik van epo, dat als bloeddoping geldt.

Naar eigen zeggen kreeg hij instructies van teamartsen Schmidt en Heinrich, beiden verbonden aan de universiteit van Freiburg. „Ze vertelden dat als we vooraan wilden blijven meerijden met de Italiaanse en Spaanse renners dit nieuwe middel moesten proberen. Er werd duidelijk aangegeven wat het middel deed en welke bijwerkingen en risico’s met het gebruik gepaard gingen. Toen werd in principe besloten dat we het zouden gaan doen.”

De biecht van Dietz past in het strenge anti-doping klimaat dat in Duitsland heerst. Vlak voor de Tour van 2006 werd Ullrich door T-Mobile geschorst, wegens vermeende betrokkenheid bij het Spaanse bloeddopingschandaal Operacion Puerto. Hoewel de enige Duitse Tourwinnaar inmiddels zijn carrière beëindigde, gaat de jacht op hem door. Er zouden nieuwe zakken bloed zijn gevonden in Spanje. Zijn Zwitserse bankrekening wordt gecheckt. Justitie onderzoekt een afspraak van Ullrich, de Italiaan Ivan Basso en de omstreden Spaanse artsEufemiano Fuentes in Freiburg, in juni 2006.

Dietz vindt het onrechtvaardig dat Ullrich, net als hij afkomstig uit de voormalige DDR, als enige wordt geslachtofferd. „Het heeft me erg gestoord dat de anderen blijven ontkennen. Maar ze kunnen niet anders. Als ze toegeven, verliezen ze alles. Hun overwinningen, geld, hun baan.” De ex-renner pleitte voor amnestie voor degenen die doping bekennen. „Het is de enige weg om te laten zien dat we het verleden kunnen afsluiten.”

In Duitsland wordt heftiger op dopingbekentenissen uit de jaren negentig gereageerd dan in andere Europese landen. Sinds de bekentenissen van Festina-verzorger Willy Voet in 1999 is in de wielerwereld algemeen bekend dat in de jaren negentig door het overgrote deel van het profpeloton epo werd gebruikt. De grote wielerploegen regelden zelf de ‘medische begeleiding’ van de renners. Strafzaken in Frankrijk (Festina) en Italië (tegen ‘dopingartsen’ Conconi en Ferrari) bewijzen genoeg.

De Duitse wielermakelaar Manfred Dangendorf verklaarde eerder de felle reacties in zijn land uit een gebrek aan wielercultuur. „In andere landen heeft de sport een geschiedenis van meer dan 100 jaar. Bij ons is wielrennen in 1997 als een komeet omhoog geschoten, na de Tourzege van Ullrich.”

De bekentenis van Dietz komt op een cruciaal moment. „We checken al onze sponsoractiviteiten en moeten efficiënter worden”, zei T-Mobile directeur René Obermann vorige week na een staking van 15.000 werknemers. Woordvoerder Christian Frommert van de wielerploeg wijst op het contract, dat loopt tot en met 2010. „We zullen met een duidelijke lijn verder gaan om het verleden te verwerken.”

    • Maarten Scholten