Slimme Italiaanse bankenfusie

Transacties tussen Italiaanse banken kunnen notoir langgerekte en ingewikkelde aangelegenheden zijn. Maar de overname van Capitalia door Unicredit is in recordtempo voltooid. Voor een deel vormt dat de weerspiegeling van de strategische logica van de combinatie. Maar de transactie is eveneens van smeerolie voorzien door de bereidheid van Unicredit-baas Alessandro Profumo om een paar stappen extra te zetten.

Hij betaalt een schappelijke prijs. Met 8,41 euro per aandeel wordt Capitalia gewaardeerd op 22 miljard euro, een premie van 15 procent ten opzichte van het gemiddelde van recente Italiaanse banktransacties, aldus Keefe, Bruyette & Woods. De aandeelhouders van Capitalia ontvangen ruim de helft van de geschatte 7 miljard euro aan verwachte synergievoordelen. Het bod vertegenwoordigt een premie van 23 procent ten opzichte van de beurskoers van Capitalia voordat het nieuws over de belangstelling van Unicredit bekend werd. Maar zelfs die koers was al aan de hoge kant door de toenaderingspogingen van Intesa en ABN Amro vorig jaar.

Belangrijk is dat Profumo ook concessies heeft gedaan op een aantal niet-financiële punten. Er is een baan voor Cesare Geronzi: de president-commissaris van Capitalia wordt vicevoorzitter van de raad van commissarissen van de nieuwe combinatie. Daardoor is een mogelijk netelige kwestie opgelost.

De vrijgevigheid van Profumo heeft een snelle transactie mogelijk gemaakt. Dat heeft twee voordelen. In de eerste plaats wordt het risico erdoor verminderd dat de overeenkomst niet doorgaat doordat de politieke steun ervoor wegvalt, wat altijd mogelijk is in Italië, of doordat er plotseling een kaper op de kust opduikt. De Spaanse bank Santander, die bijna 2 procent van Capitalia bezit, leek een geloofwaardige concurrent totdat de bank vorige maand een bod uitsloot. Maar Santander kan op zijn schreden terugkeren als zijn alternatieve strategie, het overnemen van Antonveneta van ABN Amro, mislukt.

In de tweede plaats kan Unicredit zich sneller op een volgende overname storten zodra deze achter de rug is. Met 16 procent van de Italiaanse markt in zijn bezit heeft Profumo in eigen land wellicht zijn grenzen bereikt. Maar het afgelopen half jaar heeft hij belangstelling getoond voor het Amerikaanse Putnam, de Duitse Landesbank Berlin en de Franse Société Générale. De verkoop van zijn aandelen in de Italiaanse zakenbank Mediobanca moet ervoor zorgen dat de financiële vuurkracht van Unicredit weer snel op peil zal zijn. Profumo, die twee jaar lang geen grote overnames heeft gedaan vóór hij Capitalia kocht, hoeft deze keer misschien niet zo lang af te wachten.

Mike Verdin

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld