Saoediërs kopen GE Plastics

Het Amerikaanse industrieconglomeraat General Electric verkoopt zijn kunststofdivisie GE Plastics aan het Saoedische petrochemiebedrijf Sabic (Saudi Basic Industries). Sabic betaalt omgerekend 8,6 miljard euro voor de divisie, die onder meer een grote vestiging in Bergen op Zoom heeft. De overname is gisteren bekendgemaakt.

Het afstoten van de divisie, die sinds begin dit jaar te koop stond, past in de strategie van GE-topman Jeff Immelt, die afwil van onderdelen van het bedrijf die minder snel groeien, zoals verzekeringen en kunststoffen. Immelt wil investeren in snelgroeiende activiteiten zoals gezondheidszorg en watertechnologie.

Sabic, een van de grootste petrochemiebedrijven in de wereld, kocht in 2002 al de petrochemiedivisie van DSM in Zuid-Limburg. Het Saoedische bedrijf, voor 70 procent eigendom van de Arabische overheid, wordt door de overname een zeer belangrijke speler op de markt voor kunststofproducten, zoals flessen, tassen, speelgoed en auto-onderdelen.

De prijs die Sabic betaalt, is aanzienlijk hoger dan analisten hadden verwacht. General Electric wil de opbrengst van de verkoop gebruiken om meer eigen aandelen in te kopen. Ook kunststoffenproducent Basell, een voormalig samenwerkingsverband van BASF en Shell, was kandidaat om de kunststofdivisie te kopen.