Sahara inzet strijd studenten Marokko

Twee doden en tientallen gewonden zijn de afgelopen dagen gevallen bij rellen op verschillende Marokkaanse universiteiten. Daarbij werd gevochten tussen verschillende studentenbewegingen en tussen studenten en de politie. Studenten uit de bezette Westelijke Sahara werden aangevallen door groepen studenten van de Amazighbeweging (Berbers).

De onrust heeft zich verspreid over de campussen van universiteiten in Casablanca, Marrakech, Rabat, Taza, Meknès en Errachida. Bij de gevechten werden messen, stenen, kettingen en knuppels gebruikt. In Marrakech sloeg de politie met grof geweld hebben een protest van West-Saharaanse studenten uiteen. Daarbij verloor een studente in Marrakech een oog.

Volgens het dagblad l’Economiste zijn de rellen in Casablanca geprovoceerd door ‘pseudo-studenten’ die speciaal naar de campus zouden zijn gekomen om daar een West-Saharaanse student af te tuigen. Het gaat daarbij volgens verschillende ooggetuigen om een soort militie die al jaren terreur op de campus zaait onder West-Saharanen.

In de Marokkaanse pers wordt het geweld op de universiteiten toegeschreven aan een machtsstrijd onder studentenbewegingen. De strijd zou gaan tussen verschillende ‘etnische’ studentenbewegingen als de Amazigh en de Saharanen. Als gevolg van het geweld waren de universiteiten de afgelopen dagen voor een belangrijk deel verlaten.