Recordpogingen

Het zit een beetje in de mens. Hij wil zich onderscheiden en bereidt zich voor op zeer extreme records. Maar is alles al niet een keer gedaan?

Ik dacht dat hij het helemaal bloot zou doen, maar de Nederlander Wim Hof beklauterde deze maand de Mount Everest in korte broek. Het is zelfs nog ingewikkelder, want ‘the Iceman’ deed naar verluidt elke etappe meer dan één keer, en pas in laatste instantie een keertje met de jas uit (en een muts op). Zo kon hij elke keer weer op temperatuur komen. In meer dan één opzicht half werk dus. Vorige week moest hij zijn poging bij 7.400 meter staken omdat hij last kreeg van bevriezingsverschijnselen aan zijn tenen.

Op Discovery Channel zag ik laatst een programma over een klimmer die wel heel radicaal was in zijn halve werk. Hij beklom de Everest zonder benen. Na een al te koude eerdere expeditie moest hij het vanaf de knieën met protheses doen. Een Sloveen voltooide begin april als eerste mens een zwemtocht langs de hele Amazone. Intussen is de Nederlander Ralph Tuijn bezig de Stille Oceaan over te roeien, alleen, en zonder hulp.

De records worden al moeilijker te verzinnen. Everest zonder zuurstofflessen. Antarctica oversteken, solo. De wereld rond in een luchtballon, non-stop. Allemaal al gedaan. Straks ben je alleen nog een documentaire waard als je álle bergen boven de 8000 meter spiernaakt, in je eentje en zonder benen (en uiteraard zonder extra zuurstof) hebt beklommen.

Hoe verzin je nog een interessante recordpoging? Wellicht kan nevenstaande recordgenerator daarbij behulpzaam zijn. Door onderdelen uit de drie kolommen te combineren ontstaat vanzelf een nieuw, op dit moment vacant record. Lijken de combinaties wel erg curieus? Kun je roeiend de Everest op? Natuurlijk, als je er maar een aangepast voertuig voor ontwerpt. Maakt de Discovery-documentaire des te gevarieerder. Kun je in een zweefvliegtuig onder het Noordpoolijs? Op je handen lopen in een dwangbuis? Er zijn geen onmogelijkheden, alleen uitdagingen.

Een beetje programmeur maakt hier een website van die werkt als een fruitautomaat. En uiteraard inspireert de generator tot het uitbreiden van de kolommen met extremer prestaties. Zo kunnen recordjagers, media en het publiek voor onbepaalde tijd vooruit.