‘PvdA-congres stuurt Bos mogelijk weg’

PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar vreest dat het partijcongres van de PvdA dit najaar partijleider Wouter Bos wegstuurt. Dat zegt hij in een interview met maandblad Opzij.

In het interview zegt Tichelaar: „Ik hoop van ganser harte dat zich [op het partijcongres] geen richtingenstrijd ontwikkelt over de koers van de partij die men denkt te kunnen oplossen door Wouters vertrek als partijleider te eisen.”

Tichelaar is niet gerust op de geluiden binnen de PvdA over Bos. „Eerlijk gezegd nogal somber. Dat geldt voor de hele situatie in de PvdA van dit moment.” Volgens Tichelaar zou wegsturen geen oplossing zijn. Dat is „zogenaamd schoon schip maken door één persoon weg te sturen”.

Het is hoogst ongebruikelijk dat een fractievoorzitter speculeert over een mogelijk vertrek van een partijleider. Wouter Bos zei gisteravond in Nova dat de uitspraken van Tichelaar „een beetje onhandig” waren. „Het spijt hem zeer dat hij verwarring heeft laten ontstaan.” Volgens Bos wilde Tichelaar juist een eind maken aan de discussie over het leiderschap van de partij en is hij alleen somber over „de staat van de partij”.

Tichelaar uit in Opzij ook kritiek op Bos. Zo zegt hij dat hij met „wijsheid achteraf” nooit, zoals Bos deed, camera’s had toegelaten tijdens de campagne. „Ik zou geredeneerd hebben: is het partijbelang ermee gediend? En dat is en was het niet. Dus: niet doen.”

Ook over de manier waarop Bos als minister van Financiën omgaat met de topinkomens in de publieke en semi-publieke sector, is Tichelaar kritisch. Bos deed een moreel appèl op bestuurders, maar kwam niet met harde maatregelen. „Dat was inderdaad niet best. Een ernstige inschattingsfout en een gebrek aan politieke intuïtie. Dat heeft hij zelf toegegeven. Dat had ik beter gedaan.”

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in november 2006 en voor de Provinciale Staten in maart 2007 verloor de PvdA fors. Sindsdien is het onrustig in de partij. Het wetenschappelijk bureau constateerde in maart dat de partij structurele problemen heeft. Na een bestuurscrisis traden bovendien voorzitter Michiel van Hulten en het voltallige partijbestuur af. Tichelaar zegt niet uit te zijn op het partijleiderschap.